Slané karamelky

Príprava: 25 minút + chladenie a tuhnutie
Varenie: asi 20 minút
Potrebujeme asi na 64 kúskov:

2 x 397 g kondenzovaného mlieka
200 g masla
200 g trstinového cukru
3 lyžice medu
1 lyžicu vanilkového extraktu
1 lyžicu morskej soli
vločky soli na posypanie

Postup:
Pekáč vo veľkosti 20,5 cm vyložíme papierom na pečenie. V stredne veľkom hrnci na miernom ohni zahrievame kondenzované mlieko, maslo, cukor a med, šľaháme, kým sa cukor nerozpustí a maslo neroztopí. Oheň zosilníme, zmes privedieme do varu a za stáleho miešania varíme asi 8 minút, tak aby sa nevytvorili hrudky, kým nevznikne zlatá karamelová hmota. Rýchlo vmiešame vanilkový extrakt a soľ. Masu prelejeme na pripravený plech (pracujeme rýchlo, kým karamel vrie) a zľahka posypeme vločkami soli. Položíme do chladnej miestnosti na 4 hodiny alebo na noc, potom narežeme na malé a tenké kocky, položíme na papier na pečenie alebo zabalíme do obalov na cukríky.