Slivkové knedle s makom zo špaldovej múky

Potrebujeme na 50 guľatých knedlí:

1 kg nových zemiakov
1 vajce
250 g celozrnnej špaldovej múky
1 lyžičku masla
štipku soli
10 ringlot
Na posapynie:
200 g maku
3 lyžice agátového medu
100 g masla

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť, potom ich ošúpeme a nastrúhame do veľkej misy. Pridáme preosiatu múku, soľ, maslo, vajce a vypracujeme hladké cesto. Ak sa veľmi lepí pridáme ešte trochu múky.

Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi štyri milimetre, narežeme štvorce veľkosti asi 5x5 centimetrov. Umyté ringloty odkôstkujeme, rozštvrtíme a doprostred štvorca umiestnime kúsok ovocia. Protiľahlé rohy spojíme, v dlaniach vytvarujeme malé gule. Do veľkého  hrnca si dáme hriať osolenú vodu a do vriacej naukladáme knedlíky. Keď padnú na dno, jemne ich premiešame, aby sa neprilepili o hrniec. Varíme asi 7 minút, kým všetky vyplávajú na hladinu.

Maslo roztopíme, mak zomelieme. Uvarené knedle vyberáme deravou vareškou a dávame na taniere alebo do sklenenej misy. Polejeme roztopeným maslom, zomletým makom a agátovým medom podľa chute.