Staroslovenské lepníke

Staroslovenské „lepníke“

Potrebujeme na asi 10 kusov:

Na cesto: 1 kg hladkej múky, 1 lyžicu soli, 5 lyžíc oleja alebo roztopenej domácej bravčovej masti, 6 dl teplej vody

Na plnku: 1/2 kg domáceho tvarohu, 1 lyžičku soli

Ingrediencie na cesto dôkladne vymiesime. Miesenie je základ úspechu, preto miesime smerom od misy, až kým nám nezačne kvapkať z "paláša", teda z povaly. Teda až kým sa na čele neobjavia kropaje potu. Cesto je dobre vymiesené, keď sa oddeľuje od ruky aj od misy a je krásne lesklé. Z tohoto miesenia som mala o dva dni poriadnu svalovicu... Na dlani. Z cesta vytvoríme 10 bochníkov. Každý rozvaľkáme na veľkosť malého taniera, potrieme masťou, zvinieme ako závin, zakrútime ako slimák. Zakryjeme utierkou a necháme 10 minút postáť. Vytvoríme bochníčky a každý rozvaľkáme. Vymiešame tvaroh so soľou. Každý bochník rozvaľkáme na okrúhly plát, každý kúsok naplníme 2 lyžicami tvarohovej plnky, zvinieme, stočíme do slimáka, opäť necháme 10 minút postáť. Jemne rozvaľkáme. Rozpálime asi 5 lyžíc masti a vyprážame z každej strany dozlatista asi 5 minút. Ihneď podávame.