Tartaletky s jahodami a s vanilkovým krémom

Potrebujeme na 12 kúskov:

225 g hladkej špaldovej múky
100 g mletých mandlí
75 g medu
175 g studeného masla nakrájaného na malé kocky
1 veľký žĺtok
Na plnku:
500 ml plnotučného mlieka
štipka mletej vanilky
6 žĺtkov
100 g jemného krupicového cukru
4 kopcovité lyžice vanilkového pudingu
50 g masla

Postup:

Z múky, masla a cukru vypracujeme „drobeničku“. Pridáme žĺtok a miešame, kým sa zmes nespojí do cesta. Zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme aspoň na pol hodiny do chladničky.

Rúru predhrejeme na 180 °C. Košíčky na pečenie vymastíme maslom. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, plátmi cesta naplníme formičky, prečnievajúce okraje odrežeme. Dno prepichneme párkrát vidličkou. Pečieme asi 20 minút. Vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.

Pripravíme si plnku. Do misy nalejeme studenú vodu. Vo vodnom kúpeli uvaríme mlieko s vanilkou, odstavíme. Vyšľaháme žĺtka s cukrom a na záver pridáme pudingový prášok. Za stále ho miešania prilejeme k žĺtkovej zmesi pol hrnčeka teplého mlieka. Prenesieme do hrnca s mliekom, vo vodnom kúpeli privedieme do varu a miešame do zhustnutia. Zmes precedíme cez sito do misy a vložíme do misy so studenou vodou, postupne zašľahávame maslo. Zakryjeme potravinárskou fóliou tak, aby úplne priľnula na plnku a nevznikla kožka. Každý košíček naplníme krémom a prekrojenými jahodami. Posypeme práškovým cukrom a ozdobíme zelenými lístkami mäty.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text a foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk