Tekvicový koláč s javorovým sirupom

Príprava: 40 minút + 45 minút chladenie

Potrebujeme na 8 porcií:

1 kg maslovej (muškátovej) tekvice, ošúpanej, očistenej od jadierok a nakrájanej

250 ml javorového sirupu

4 vajíčka

250 ml sladkej smotany

¼ lyžičky muškátového orecha

450 g hladkej špaldovej múky

250 g nakrájaného masla

160 g práškového cukru

6 žĺtkov

dreň z jedného vanilkového struku

2 lyžice studenej vody

1 vaječný bielok zľahka vyšľahaný

Na posypanie:

55 g nahrubo nasekaných orechov

2 lyžice hnedého cukru

½ lyžičky mletej škorice

Postup:

  1. Na prípravu orechovej posýpky, dáme orechy, cukor a škoricu do mixéra a nadrobno nasekáme. Odložíme nabok.
  2. Tekvicu varíme v hrnci s horúcou vodou asi 15 minút, kým nezmäkne. Precedíme, vložíme do misy a rozmuxujeme dohladka. Odložíme vychladiť.
  3. Keď je vychladnutá, pridáme javorový sirup, vajíčka, smotanu, muškátový oriešok a zmiešame. Odložíme nabok.
  4. Múku, maslo a práškový cukor dáme do misy a šľaháme dohladka. Po jednom pridávame žĺtka. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a nožom vyškrabeme dreň, pridáme k zmesi. Pridáme vodu a miešame, kým sa všetky zložky nespoja.
  5. Preklopíme na pomúčenú dosku a jemne spojíme. Dáme do misy a na hodinu odložíme do chladničky.
  6. Rúru predhrejeme na 160°C. Cesto umiestnime medzi listy papiera na pečenie a vyvaľkajme na hrúbku 3 milimetrov. Nakrájajme na tri-štyri štvorce s priemerom 20x20 cm, podľa veľkosti okrúhlych foriem, ktoré máme na koláč. Nakrájané cesto umiestnené medzi dvoma papiermi na pečenie dáme do chladničky ešte 30 minút chladiť. Cesto uložené medzi dvoma plátmi papiera vyberieme z chladničky, vložíme do foriem na koláče a pečieme dozlatista asi desať minút.
  7. Vrchný papier z koláčikov stiahneme a dovnútra nalejeme tekvicovú plnku, okraje potrieme jemne našľahaným vaječným bielkom. Vložíme do rúry a pečieme ešte ďalších 30 minút. Upečené koláče posypeme orechovou posýpkou a podávame.

 Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto, text: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk