Turkish delight

Tip alchymistu:

Aby sme dosiahli lepší výsledok, pridávame originálnu pomarančovú vodu vyrobenú z destilovaných lístkov pomaranča alebo jeho nádherne rozvoniavajúcich kvetov. Nie vo všetkých obchodoch ju zoženiete, a tak ju môžete nahradiť aj vodou z ružových kvetov, ktorá je dostupnejšia.

Príprava: 25 minút + chladenie a tuhnutie
Varenie: asi 30 minút

Potrebujeme asi na 64 kúskov:
25 g práškového cukru
100 g kukuričnej múky
700 g kryštálového trstinového cukru
40 g práškovej želatíny
šťavu z jedného citróna
2 lyžice vody z pomarančových kvetov (alebo ružovej vody)

Postup:
Trochou vody navlhčíme asi 20,5 cm veľký štvorcový pekáč a jeho dno potiahneme potravinovou fóliou. Do malej misky preosejeme práškový cukor, 25 g kukuričnej múky a  1 lyžicu zmesi použijeme na poprášenie fólie na pekáči. Pekáč odložíme. Kryštálový cukor, želatínu a zvyšnú kukuričnú múku nasypeme do hlbokej panvice a metličkou premiešame. Postupne metličkou vmiešavame 500 ml vody zmiešanej s citrónovou šťavou. Zľahka za stáleho miešania nahrievame na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Privedieme do varu, potom stíšime na miernu teplotu, miešame asi 20 minút, až kým zmes nezačne mierne hustnúť a nezíska zlatistú karamelovú farbu. Miešajme skutočne poctivo, lebo inak sa môžu vytvoriť nepríjemné hrudky želatíny. Odstavíme z ohňa a dáme na 5 minút vychladnúť. Primiešame pomarančovú vodu a zmes nalejeme do pripraveného plechu. Necháme vychladnúť 6 hodín alebo cez noc. Dosku na pečenie vysypeme zmesou kukurice a múky a preklopíme na ňu stuhnutú želatínu. Stiahneme z nej fóliu, poprášime zmesou kukuričnej múky a práškového cukru, nakrájame na štvorčeky a uskladníme.

Tip alchymistu:
Dobrotu uskladníme v dobre uzatvárateľnej nádobe posypanú zmesou kukuričnej múky a práškového cukru. Odložíme do chladnej miestnosti, kde vydrží uskladnená až jeden mesiac. Ak sladkosť budeme baliť do darčekovej škatule, posypme ju najskôr zmesou kukuričnej múky a práškového cukru, aby sa nelepila na obal.