Tvarohová bábovka s citrónovou polevou

Príprava: 30 minút

Pečenie: 60 minút

Potrebujeme na 1 bábovkovú formu:

3 vajcia, štipku soli, 200 g kryštálového cukru, 1 balenie vanilkového cukru, 150 g masla, 250 g tvarohu (krémového), 100 ml mlieka, 300 g polohrubej múky, 1 bezfosfátový prášok do pečiva, kôru a šťavu z 1 biocitróna, maslo na vymastenie a strúhanku na vysypanie formy. Na polevu: 160 g práškového cukru, 1 lyžicu citrónovej šťavy, ½ lyžice vriacej vody

Postup:

Maslo roztopíme v malom hrnčeku. Odvážime si múku, preosejeme ju a zmiešame s práškom do pečiva, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Vajíčka izbovej teploty rozdelíme na žĺtky a bielky. V miske vyšľaháme dopenista žĺtky s cukrom, postupne zašľaháme rozpustené a vychladnuté maslo a tvaroh. Pridávame citrónovú šťavu a múku zmiešanú s práškom do pečiva a citrónovou kôrou. Nakoniec pridáme mlieko. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a zľahka primiešame do cesta. Cesto nalejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 60 minút. Medzitým si pripravíme citrónovú polevu tak, že zmiešame citrónovú šťavu, práškový cukor a vriacu vodu. Upečenú bábovku necháme 5 minút chladnúť vo forme, potom opatrne vyklopíme na mriežku, a ešte kým je horúca, ozdobíme citrónovou polevou.

Bábovku upiekla a odfptila Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk