Výborný domáci kečup

Potrebujeme, asi na 1,3 litra kečupu:

3,5 kg zrelých veľkých paradajok
rozdrvené korenia v mažiari:
1 lyžička zelerového semienka
1/3 čili papričky
1/4 lyžičky klinčekov
1/4 lyžičky celého nového korenia
90 ml vínneho octu
6 lyžíc nasekanej cibule
50 g nerafinovaného hnedého cukru
1/2 lyžičky morskej soli

Postup:
1. Paradajky som umyla, vykrojila stonky, nakrájala nahrubo a vysypala asi do päťlitrového hrnca.
2. Na strednom ohni som dusila domäkka asi 10 minút.
3. Prepasírovala som cez hrubšie sito tak, aby ešte v pasírovači zostali semienka. 
4. Všetky korenia som rozdrvila v mažiari a vložila do uzatvárateľného čajového sitka. Ocot aj korenia som volžila do malého hrnca. Na strednom ohni som priviedla k varu , potom som prikryla pokrievkou a odstavila. 
5. Vyrobené rajčatové pyré som s cibuľou vložila do hrnca s ťažkým dnom a na strednom ohni som priviedla do varu. (V skutočnosti sme mali, ako som spomínala 60 kíl paradajok, tak sme v medových motúzoch varili romanticky v kotli v záhrade).
6. Stlmila som oheň, aby nič neprismudlo a varila som asi 20 minút, kým cibuľa nazmäkla a chute sa pekne nespojili. 
7. Z octu som vylovila korenia a vyliala som do paradajkovej zmesi. Pridala som trošku cukru, soľ a dôkladne premiešala, varila ešte asi hodinku. 
8. Potom som vriace naliala do čistých zaváracích pohárov, zaviečkovala a otočila, aby sa viečka "pricucli". 
9. Potom som ešte poháre pre istotu sterilizovala asi 20 minút v horúcom kúpeli pri 60 stupňoch.