Veľkonočná šunka v aspiku

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text a foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk

Náročnosť: nízka

Príprava: 30 minút, varenie: 2,5 hodiny, chladenie: 12 hodín

Potrebujeme:

2 malé cibule

5 stoniek petržlenovej vňate

4 stonky nasekanej petržlenovej vňate

10 guľôčok celého čierneho korenia

1,8 kila neúdeného bravčového kolena

3 mrkvy

2 stonky stonkového zeleru

2 bobkové listy

2 vetvičky čerstvého tymiánu

750 ml suchého vína

30 g želatíny

Morská soľ

450 g neúdenej varenej šunky

2 šalotky

1 strúčik cesnaku

Postup:

  1. Cibule ošúpeme a každú prerežeme na tri časti. Mrkvy ošúpeme a prerežeme na polovice. Stonkový zeler zbavíme vláskov a pozdĺžne rozkrojíme. Varenú údenú šunku nakrájame na kocky. Šalotky nakrájame nadrobno. Cesnak pretlačíme.
  2. Cibuľu, stonky petržlenu, čierne korenie, nožičky, mrkvu, zeler, bobkový list, tymián, víno zalejeme asi 4,5 l vody a privedieme do varu. Znížime na nízky oheň a varíme asi 2 a pol hodiny. Precedíme cez jemnú gázu do menšieho hrnca a redukujeme na dva litre.
  3. Oddelíme 350 ml vývaru, posypeme želatínou a necháme odpočinúť 10 minút bez miešania. Želatínovú zmes zmiešame so zostávajúcim vývarom a počkáme 8 – 12 minút, kým začne mierne hustnúť.
  4. Nasekanú petržlenovú vňať, na kocky nasekanú šunku, najmeno nakrájanú šalotku a pretlačený cesnak rozložíme vo forme – uzatvárateľnej potravinovej nádobe, zalejeme želatínou. Prikryjeme potravinovou fóliou, zatvoríme a dáme aspoň na dvanásť hodín do chladničky.
  5. Pred servírovaním vyberte z chladničky, preklopte na dosku, nakrájajte na plátky a podávame s Dijónskou horčicou, kyslými uhorkami a chlebom. V chladničke vydrží tri dni.