Vyprážané kuracie stehná

Náročnosť: nízka

Príprava: 10 minút + chladenie

Potrebujeme na 6 porcií:

1 kg kuracích stehien

75 g hladkej múky

250 g amarantových vločiek

soľ

štipka červenej papriky, trochu čierneho korenia, cayenské korenie podľa chuti (ak máte rady štipľavé)

rastlinný olej na fritovanie

zväzok čerstvej pažítky

Postup:

Do misky nasypeme múku. Do druhej misky rozbijeme vajíčka a vidličkou ich vyšľaháme. Do tretej misky nasypeme amarantové vločky. Kuracie nožičky osolíme, okoreníme, obalíme v múke, potom v rozšľahaných vajíčkach a nakoniec v amarantových vločkách. Do hrnca s hrubým dnom určeným na fritovanie nalejeme dostatok oleja tak, aby sa doň mohli nožičky ponoriť. Olej rozohrejeme asi na 160 ° C (odmeriame, ak máme k dispozícii teplovzdorný teplomer), olej zohrievame na miernom ohni. Do rozpáleného oleja vložíme nožičky a vyprážame asi 10 – 12 minút. Vypražené dáme odkvapkať na kuchynské utierky. Podávame posypané čerstvo nasekanou pažítkou. Podávame s domácou čili majonézou.

Z môjho gurmánskeho zápisníka:

Amarant je pseudoobilnina, ktorú pestovali už Aztékovia. Pre svoj obsah vlákniny, vitamínov (B1, B2, C a E), minerálnych látok a stopových prvkov (draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, selén, sodík, vápnik, zinok a železo) patrí medzi najvýživnejšie rastliny na svete.