Zapečený camembert s buchtičkami

Príprava: 1 hodina + 2,5 hodiny na kysnutie

Pečenie: 30 minút


Potrebujeme na 12-15 porcií:

115 g nakrájaného masla
600 g chlebovej špaldovej múky

1 balenie čerstvého droždia

2 lyžice nerafinovaného trstinového cukru

olej na vymastenie misy

2 lyžice kukuričnej múky alebo polenty

3 x 250 g camembertu

1 vyšľahané vajíčko

3 lyžice maku

3 lyžice sezamových semienok

čerstvé bylinky na zapečenie syra: rozmarín, tymián.

Postup:

Zohrejeme 350 ml vody, odoberieme z ohňa a pridáme maslo. Počkáme, kým voda na prste nepáli. Do druhej misky pridáme múku,  droždie, 1 lyžicu soli, prilejeme teplú vodu s droždím a miesime 10 minút, kým vypracujeme vláčne cesto. Premiestnime do čistej, olejom vymastenej misy a prikryjeme naolejovaným papierom na pečenie.  Odložíme na teplé miesto a dáme kysnúť na 1 a ½ až 2 hodiny, kým cesto objem zdvojnásobí. Hlboký plech (rozmer 42x33 cm) vystelieme papierom na pečenie, posypeme kukuričnou múkou. Syry vyberieme z obalov a rozložíme na plech. Každý potrieme trochou oleja, nožíkom narežeme biely povrch a pridáme čerstvé bylinky. Vykysnuté cesto rozrežeme na niekoľko kúskov. Vytvarujeme malé buchtičky vo veľkosti vlašského orecha a každú potrieme vyšľahaným vajíčkom, posypeme sezamovými semienkami alebo makom, uložíme na pekáč a pokračujeme v príprave ďalších buchtičiek. Medzi buchtičkami na pekáči nechávame malú medzeru. Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech s buchtičkami zakryjeme papierom na pečenie a na teplom mieste necháme ešte asi 30 minút dokysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 – 30 minút dozlatista.

Medové motúzy tip:

Chlieb môžete upiecť aj deň vopred bez syra, namiesto syra použijete obaly. A pred príchodom návštevy upečiete podľa receptu syr a medzi buchtičky ho pridáte zapiecť na posledných 5 minút.

Recept pripravila a odfotila: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk