Kuracie paličky so sezamom a kapustový šalát s rascou

28. december 2018

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková

Vynikajúca kombinácia na párty sú chrumkavé kuracie paličky a čerstvo nastrúhaná kapusta s rascou a chutnou zálievkou. Je to kombinácia, ktorá zasýti aj osvieži.

Kuracie paličky so sezamom

Príprava 10 minút + marinovanie počas noci

Pečenie: 50 minút

Potrebujeme:

12 kuracích paličiek

1 lyžicu olivového oleja

3 lyžice medu

1 lyžičku soli

štipku mletého čili a mletého čierneho korenia

½ lyžičky mletej škorice

2 lyžice citrónovej šťavy

1 lyžičku mletej sladkej papriky

hrsť sezamových semienok

Postup:

1. Do mikroténového vrecka vložíme kuracie paličky, olej med, soľ, čili, čierne korenie, škoricu, citrónovú šťavu a papriku. Vrecko pevne uzatvoríme, potrasieme ním a uložíme na noc do chladničky.

2. Do pekáča naukladáme paličky vytiahnuté z vrecka  s marinádou, zľahka podlejeme vodou, maximálne do výšky jeden centimeter. Poriadne posypeme sezamovými semienkami a pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 20 minút.

3. Potom paličky otočíme, posypeme semienkami aj z druhej strany a necháme piecť ďalších 20 minút, kým nebudú pekne prepečené.

4. Podľa potreby ich môžeme ešte trochu podliať. Výsledkom budú kúsky kuraťa so zlatistou kožkou, ale sezam zostane svetlý.

5. Ja mám túto dobrotu najradšej s chrumkavým a šťavnatým kapustovým šalátom.

Šťavnatý kapustový šalát

Príprava: 10 minút

Potrebujeme:

1 menšiu bielu kapustu
1 menšiu cibuľu
1 kopcovitú lyžičku soli

2 lyžičky kryštálového cukru
3 lyžice umeoctu (z japonských sliviek)

trocha extra panenského olivového oleja

Postup:

1. Kapustu nakrájame na tenké rezance. Cibuľu nakrájame nadrobno.

2. Do malého hrnca dáme trochu oleja, pridáme cibuľu, zohrejeme na miernom ohni, pridáme soľ, cukor, opražíme cibuľku, kým sa cukor nerozpustí, pridáme rascu. Keď je cukor rozpustený, pridáme umeocot, krátko povaríme.

3. Do horúceho nálevu pridáme nadrobno nakrájanú kapustu a dôkladne premiešame. Môžeme ihneď podávať. Ja mám tento šalát najradšej, keď postojí v chladničke do druhého dňa. 

Štipľavý dip z domácej majonézy

Príprava: 20 minút

Potrebujeme na 260 g dipu:

2 veľké čerstvé žĺtky

1 lyžičku dijonskej horčice

½ lyžičky soli

1 lyžicu citrónovej šťavy

80 ml panenského olivového oleja

200 ml repkového alebo slnečnicového oleja

2 lyžičky čili pasty

Postup:

1. Všetky prísady musia mať izbovú teplotu, inak hrozí, že sa majonéza zrazí.

2. V mise pomocou metličky vyšľaháme žĺtky, horčicu, osolíme a okoreníme.

3. Zašľaháme citrónovú šťavu.

4. Zmiešame oba oleje a za stáleho miešania ich pridávame do žĺtkovej zmesi, najskôr po kvapkách.

5. Ďalšiu kvapku pridávame vždy až vtedy, keď sa tá predchádzajúca už zašľahala.

6. Hneď, ako začne majonéza hustnúť, môžeme začať olej prilievať tenkým pramienkom.

7. Keď sa vstrebe všetok olej, dochutíme soľou a čili pastou, dôkladne premiešame.

Môj tip:
Tento dip sa osvedčil ku kuraciemu, ale aj k jahňaciemu mäsu. Výborne chutí aj s pizza tyčinkami alebo s hranolčekmi. Ak jeme majonézu u nás doma v Medových motúzoch, tak vždy len túto poctivú, domácu.

Vyskúšajte moje ďalšie TOP slané silvestrovské párty recepty: