fbpx
Domov Koláče a zákusky Videorecept: Pravá Pavlovovej torta

Videorecept: Pravá Pavlovovej torta

Autorka Jana Štrbková
Pravá Pavlovovej torta s kivi

Pripravte si spolu so mnou vynikajúci a originálny videorecept Pravá Pavlovovej torta. Pripravila som ju podľa pôvodnej, storočnej receptúry novozélandského šéfkuchára, ktorý ju vytvoril pre ruskú primabalerínu.

Na vytvorenie dokonalého dezertu, ktorý ako mám odskúšané milujú skutočne VŠETCI stačí 6 obyčajných ingrediencií. Áno obyčajných, pretože ich zvyčajne mám v chladničke a v špajze. A určite ich tam máte aj vy, teda ak nie ste vysokopostavené manažérky, ktoré celý svoj život prežívajú v práci. Ale také môj blog nestíhajú čítať.

Teda, tieto ingrediencie, máme doma vždy: vajíčka, práškový cukor, ocot, soľ, škrob, nejaké to kyslé šťavnaté ovocie. Teraz v zime pokojne postačia mandarínky, kiwi alebo aj mrazená záhradná zmes bobuľového ovocia. Jediné, čo dokúpime v hociktorej samoške je aspoň 33% šľahačková smotana. No hoci stačí na prípravu pre mňa najdokonalejšieho dezertu na svete tak málo surovín, nepripravujem ho často, dokonca u nás doma so zveseným nosom hovoria, že len raz za uhorský rok. Že prečo? Lebo pravá pavlovovej torta je dezert, pri ktorom musíte precízne dodržiavať receptúru. Nebojte, ja vám ju do detailov prezradím dokonca už aj v mojom videu. Pozrite si teda môj videorecept: Pravá Pavlovovej torta.

Pravá Pavlovovej torta je zložená len zo 6 základných a jednoduchých ingrediencií. Foodstyling a foto: Jana Štrbková

Dobrota pre umierajúci labuť

Tento dezert je ľahučký ako obláčik, no tak veľmi náročný na dodržiavanie postupu! A niet sa čo čudovať! Vznikol totiž na počesť svetoznámej primabaleríny Anny Pavlovovej, ktorá v rokoch 1926 a 1929 navštívila Austráliu a Nový Zéland. Krehučkú primabalerínu, ktorá sa nad doskami vznášala ľahúčko ako pierko, každý deň očarený pozoroval novozélandský šéfkuchár hotela vo Wellingtone, kde bývala. Využil svoje cukrárske majstrovstvo a vytvoril dezert inšpirovaný jemnou zelenkastou hodvábnou sukničkou baletky, ktorá zlomila srdcia svojich obdivovateľov úchvatnou rolou „Umierajúcej labute.“ Jemnučkú sukňu predstavoval bielkový korpus a riasenú sukničku dotvárala šľahačka, aby docielil rovnako zelený nádych torty, ako mala baletka na svojej tutu, dozdobil ju šťavnatými kivi.

Pravá Pvalovovej torta sa síce pripravuje s kivi, no mandarínky na nej chutia tiež skvelo. Foodstyling a foto: Jana Štrbková

100-ročný recept, ktorý je stále trendy

Tak vznikla torta Pavlova, ktorá už takmer storočia dobíja srdcia labužníkov po celom svete. Je najobľúbenejším dezertom v Austrálii aj na Novom Zélande, mimochodom, miestni sa dodnes prú o to, na koho území to vlastne vznikla táto úchvatná receptúra. Pred mesiacom sme sa vrátili z návštevy Nórska, kde je tiež najobľúbenejším dezertom všetkých osláv a pripravujú ju skutočne famózne.

Nikdy nezabudnem na to, keď som tortu chutnala prvýkrát. Chrumkavý povrch prešiel do stredu mäkučkého ako cukríky marshmallows a sladkú chuť korpusu dopĺňali šťavnaté, kysasté kivi zaborené v pevnom oblaku šľahačky. Zamilovala som sa do tohto dezertu na prvý pohľad aj ochutnanie. A samozrejme sa ho aj pokúšala pripraviť. Trénovala som prvý pokus, druhý, tretí, už som sa fakt začala cítiť ako baletka, ktorá driluje na svoju životnú rolu 🙂

Pravá Pavlovovej torta upečená podľa pôvodnej storočnej receptúry.
V rukách držím vlastnoručne vyrobenú pravú Pavlovovej tortu podľa pôvodnej receptúry. Foto: Martin Štrbka

Tajomstvo šéfcukrárov

Potom som si povedala, že keď je táto torta najobľúbenejšia v Austrálii, naučím sa ju piecť podľa receptúr tamojších šéfcukrárov. Medzitým som sa za cukrárku rekvalifikovala aj ja, áno, od minulého roka som nefalšovaná, pravá cukrárka s certifikátom :-). A už je skutočne vymakaná aj moja receptúra a tak verím, že sa táto dobrota podľa nej podarí aj vám. Dajte mi určite vedieť. Môj videorecept: Pravá Pavlovoej torta vám určite pri pečení pomôže.

Pravá Pavlovovej torta s kivi

Pravá Pavlovovej torta

Vytlačiť recept
Porcie: 8 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 3 počet hlasov )

Ingrediencie

6 chladených bielkov, štipku soli, 330 g práškového cukru, 1 lyžica zemiakového škrobu, 1,5 lyžičky vínneho octu, 375 ml šľahačkovej smotany 40 %, 5 kusov kív alebo mandarínok, práškový cukor na posypanie

Pravá Pavlovovej torta

Storočný recept na pravú Pavlovovej tortu. Foodstyling a foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 150 ˚C.
  2. Studené bielky dáme do šľahača, šľaháme dve – tri minúty na nižších otáčkach, kým sa nevytvorí jemná pena.
  3. Postupne pridávame na vyšších otáčkach po lyžiciach cukor, vždy počkáme tridsať sekúnd, aby sa cukor zašľahal a pokračujeme v tridsaťsekundových odstupoch, až kým nepridáme všetok cukor. Nakoniec špachtličkou zotrieme po bokoch zvyšný cukor a šľaháme ešte 6 minút.
  4. Pridáme zemiakový škrob, zašľaháme ho tridsať sekúnd a potom pridáme vínny ocot a šľaháme ešte 4 minúty. Bielková pena má byť pevná a lesklá.
  5. Z papiera na pečenie vystrihneme kruh s priemerom tortovej formy. Dvomi lyžicami dovnútra kruhu naukladáme bielkovú masu. Pomocou špachtle ju vyformujeme do tvaru kruhu.
  6. Teplotu v rúre znížme na 120 ˚C a pečieme asi 1 hodinu 30 minút, kým nie je povrch na dotyk pevný.
  7. Rúru vypneme, dvierka trochu pootvoríme a necháme v nej tortu úplne vychladnúť.
  8. Torta je veľmi krehká, preto ju po vychladnutí preložíme na podnos, na ktorom ju budeme servírovať a až potom ju dokončíme.
  9. Studenú smotanu dotuha vyšľaháme. Naaranžujeme ju doprostred torty.
  10. Navrch naaranžujeme olúpané kivi alebo mandarínky.
  11. Nakoniec posypeme práškovým cukrom a podávame. Z torty nakrájame 10 porcií.

Tip Medových motúzov

Hoci sa pravá Pavlovovej torta podáva s kivi, rovnako vynikajúco chutí aj s mandarínkami či s kyslastým bobuľovým ovocím.

Ešte si prečítajte

2 komentáre

Janka MB 18. marca 2020 - 23:29

Milá Janka, chcem sa Vám poďakovať. Ja nie som veľká pekárka, aj keď mám podľa mňa celkom aj prirodzený cit pre pekné veci. Varenie a pečenie som vždy radšej prenechala radšej iným. Dnes mám narodeniny a pre radosť mojej dcéry som vlastnoručne mala upiecť tortu. Hľadala som bezlepkový nápad, aby sa všetci z rodiny mohli pohostiť. Váš recept si ma tak nejak pritiahol. Musím povedať, že Váš návod je dokonalý. A pekne som sa nechala uniesť 🙂 Pri miešaní bielkov s cukrom som si predstavovala, že som Anna Pavlovová. Stále sa preto na sebe bavím. Prepadla ma ohromná radosť. Taká prirodzená ako sám recept. Aj melódia sa mi len tak vnukla. No a výsledok bol úžasný. Na jedno posedenie sa u nás zjedla celá torta. Môj otec bude oslavovať o dva roky 70 a povedal, že lepšiu tortu ešte nejedol. Každopádne, niečo magické, vzácne a také čisté v recepte tohto milovaného dezertu je. Veľká vďaka za nové poznanie. ĎAKUJEM VÁM! Janka MB

Odpoveď
Jana Štrbková 21. marca 2020 - 11:03

Milá Janka, veľmi ste ma potešili, také krásne slová! A toľko radosti ste mi priniesli vo vašich vetách. Želám Vám dodatočne všetko najlepšie k narodeninám, veľa zdravia, radosti zo života a lásky zdieľanej s blízkymi. Som šťastná, že Vás môj recept s príbehom rozveselil, že ste sa počas jeho pečenia smiali a aj zasnívali. A najmä, že sa Vám dokonale podaril a všetkým doma chutil. Verím, že Vám torta a aj dobrá nálada, ktorú so sebou prináša, bude robiť spoločnosť aj pri ďalších rodinných oslavách. Ďakujem, že so mnou doma pečiete, chystám pre vás ďalšie svoje vynikajúce a pritom jednoduché dobroty. Ešte raz ďakujem a všetkých doma pozdravujem. Jana

Odpoveď

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1