fbpx
Domov Čo na obed Fašiangové šišky

Fašiangové šišky

Autorka Jana Štrbková
Fašiangové šišky

Nadýchané, jemné a ľahučké ako obláčik. Také sú moje šišky, ktoré ma učila piecť moja kamoška. Fašiangové šišky sa pripravujú jednoducho, stačí dodržiavať pár zlatých pravidiel a máte ich vždy skvelé.

Tajomstvo týchto šišiek je, že sú ľahučké ako obláčiky a preto, odkedy som sa ich naučila pripravovať, nevieme sa ich počas fašiangov dojesť.

Fašiangové šišky

Fašiangové šišky

Vytlačiť recept
Porcie: 48 kusov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

1 kg polohrubej výberovej múky, 1 balenie čerstvého droždia, 600 ml mlieka, 250 ml smotanu na šľahanie (33%), 1 lyžičku soli, 2 lyžičky cukru, 4 žĺtky, 50 ml rumu, 50 ml domáceho marhuľového lekváru
Na dochutenie:
250 ml domáceho ríbezľového lekváru
Na vyprážanie:
bravčová masť alebo nerafinovaný olej

Fašiangové šišky

Najlepší recept na fašiangové šišky z kuchyne Medové motúzy. Foodstyling: Nika Lucáková, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Pripravíme si kvások. Do 200 ml vlažného mlieka pridáme štipku soli a pol lyžičky cukru, podsypeme trochou múky, prikryjeme bavlnenou utierkou a 15 minút necháme kysnúť na teplom mieste.
  2. Pripravíme si cesto. Do veľkej misy preosejeme 1 kg múky, pridáme cukor, kvások, žĺtky, smotanu, rum a zvyšné mlieko. Premiesime, ak sa nám bude javiť cesto riedke, neprekáža to, dobrým vymiesením nadobudne pevnejšiu konzistenciu. Po vymiesení trochu pomúčime, zakryjeme bavlnenou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť asi hodinu a pol.
  3. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme ho na polovicu a druhú časť ešte prekryjeme, aby podkyslo. Polovicu cesta poprášime múkou a vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra. Naolejovaným pohárom s priemerom asi 7 centimetrov vykrajujeme kolieska, do stredu vykrojíme ešte malý kruh a šišky tak budú mať po vypražení vo vnútri otvor.
  4. Z druhej polovice vytvoríme aj iné tvary šišiek, guľôčky naplnené 1 lyžicou marhuľového lekváru alebo vytvarujeme tenké valčeky, ktoré previažeme do tvaru uzlíka.
  5. Do rozohriatej masti dáme 4 – 5 plátkov mrkvy nakrájaných asi na 2 milimetre a vymieňame ich vždy, keď z panvice vyberieme vypražené šišky.
  6. Masť nesmie byť prudko zohriata, plameň má byť silný ale nie prudký.
  7. Prvú stranu šišiek pražíme tak, že panvicu prikryjeme pokrievkou až druhú stranu vyprážame bez pokrievky.
  8. Vypražené šišky poukladáme na papierové servítky vypražené šišky potom prikryjeme opäť servítkami a pokračujeme ďalej v ich ukladaní.
  9. Hotové šišky posypeme práškovým cukrom a podávame s ríbezľovým lekvárom.

Tip Medových motúzov

Vypražené šišky môžete odložiť do vrecka na mrazenie, na niekoľko dní zmraziť a vytiahnuť ich vždy, keď vás na ne prepadne neodolateľná chuť. Stačí ich zohriať vo vyhriatej rúre.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1