Vyskúšajte tradičný škvarkový závin, aký pekávali naše babičky. Osviežili sme ho sušenými brusnicami namočenými v rume. Je to veľmi sýty a zaujímavý dezert. Ochutnajte.

Tradičný škvarkový závin
Vytlačiť recept
Porcie: 1 závin
Čas prípravy:
Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts:
200 calories
20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )
Ingrediencie
250 g škvariek (najlepšie domácich), 250 g hladkej špaldovej múky, 2 vajíčka, 100 g jemného hnedého cukru, štipka citrónovej kôry
Na plnku:
3 až 4 jabĺčka, 50 g jemného hnedého cukru, 50 g orieškov, 100 g sušených brusníc namočených v rume

Najlepší recept na tradičný škvarkový závin. Foodstyling: Nika Lucáková, foto: Jana Štrbková
Postup
- Zomleté alebo rozmixované škvarky pomiešame s múkou, vajcami, cukrom a so štipkou citrónovej kôry.
- Cesto je veľmi sypké a krehké, takže ho treba schovať na polhodinu do chladničky a aj potom pri vaľkaní treba ešte trochu podsypávať múku, lebo to ide ťažšie.
- Odporúčam vaľkať cesto medzi dvoma listami papiera na pečenie. Na plnku nakrájame jabĺčka, zmiešame ich s cukrom a rozdelíme na rozvaľkaný plát cesta. Posypeme odkvapkanými brusnicami, nasekanými orieškami a opatrne zvinieme do závinu.
- Okraje dobre popritláčame, závin prenesieme najlepšie aj s papierom na pečenie na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 až 40 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť a podľa chuti zasypeme práškovým cukrom.
Tip Medových motúzov
Škvarky v ceste samozrejme cítiť a je to netradične lahodná kombinácia v spojení s jabĺčkami, brusnicami a aj cukrom.