Kváskovanie nie je žiadna veda, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Podľahnite tomuto zdravému trendu aj vy. Tu sú moje 3 odskúšané tipy, ako sa skamarátite s kváskovaním.
1. Aby ste mohli začať piecť s kváskom, potrebujete ho mať doma.
Ak ho nikto z vašich známych nemá, zadajte si do vyhľadávača heslo kvásková mapa a vaše mesto, dozviete sa, kto ho má najbližšie. Alebo si môžete kvások založiť samé, trvá to 4 -10 dní. Do väčšieho skleneného pohára dajte 2 lyžice ražnej múky a 2 lyžice teplej vody, zmiešajte, prikryte potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote do druhého dňa. Počas 2 – 10 dňa, mu každý deň pridajte 1 lyžicu múky a vody, dobre premiešajte a nechajte odležať. Tvoria sa bublinky, ktoré signalizujú, že kvások je aktívny. Na 10. deň máte kvások pripravený na pečenie.
2. Naučte sa kvások pravidelne prikrmovať.
Kvások vydrží v chladničke 7 dní. Ak nepečiete aspoň raz za týždeň, postarajte sa oň tak, že ho prikŕmite lyžicou ražnej múky a vody, prikŕmený kvások uskladnite uzatvorený v chladničke.
3. Doprajte dostatočne dlhý čas rozkvasu.
Pečenie sa vždy začína prípravou rozkvasu podľa receptu, ktorý má prikrytý kvasiť 9 – 12 hodín. Po rozkvasení si do chladničky vždy odoberte 1 až 2 lyžice do čistej, uzatvárateľnej nádobky a vložte do chladničky.