fbpx
Domov Zdravé a fit Dokonalý zdravý obed: Špargľový šalát s avokádom a quinoou

Dokonalý zdravý obed: Špargľový šalát s avokádom a quinoou

Autorka Jana Štrbková
špargľový šalát s quinoou

Milovaná špargľa, prvé jahody, reďkovka a megazdravá quinoa. To je recept, ktorý vás nabije vitamínmi, minerálmi a ešte aj energiou. Vychutnajte si môj špargľový šalát s avokádom a quinoou. Je taký sýty, že vám postačí ako hlavné jedlo na obed.

špargľový šalát s quinoou

Dokonalý zdravý obed: Špargľový šalát s avokádom a quinoou

Vytlačiť recept
Porcie: 4 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

100 g bielej quinoy, 250 ml vody so štipkou soli, ½ hlavičky karfiolu, 150 g sladkého hrášku (mrazeného alebo sterilizovaného), 1 zväzok špargle (čerstvej alebo sterilizovanej), 5 reďkoviek, 2 avokáda, 4 lyžice tekvicových semienok, 100 g jahôd, 100 g baby šalátu
Bylinková zálievka: 10 stoniek petržlenovej vňate, 10 lístkov čerstvej mäty, 60 ml panenského olivového oleja, šťavu z ½ citróna, 1 lyžica octu balzamico, morská soľ, čerstvo zomleté čierne korenie

špargľový šalát s quinoou

Špargľový šalát s quinoou. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Pripravíme si quinou a karfiol. Quinou vložíme do hrnca, pridáme vodu so soľou a privedieme do varu. Varíme na miernom ohni asi 10-15 minút, odstavíme a dáme vychladnúť.
  2. Nakrájame karfiol a ružičky uvaríme nad parou, dáme vychladnúť.
  3. Pripravíme si bylinkovú zálievku. Nasekáme petržlenovú vňať a lístky mäty, pridáme zvyšné ingrediencie a rozmixujeme ponorným mixérom.
  4. Do misky vložíme uvarenú quinou, karfiol, pridáme vriacou vodou sparený hrášok. Ak máme čerstvú zelenú špargľu, ošúpeme ju asi dva centimetre pod hlavičkou až do konca a povaríme v slanej vode asi 2 minúty.
  5. Ak máme sterilizovanú špargľu dáme ju na sitko odkvapkať.
  6. Reďkovku nakrájame na tenké plátky. Avokádo umyjeme, osušíme, rozpolíme, vyberieme kôstku a vydlabeme dužinu. Nasekáme ju na kocky. Tekvicové semienka na chvíľu orestujeme na rozpálenej panvici. Nakrájame jahody.
  7. Všetky ingrediencie naaranžujeme na zmes quinoy, karfiolu a hrášku. Hotový šalát polejeme bylinkovou zálievkou.

špargľový šalát s quinoou

Špargľový šalát s quinoou. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Tip Medových motúzov

Znie to ako z rozprávky. Domovom rastlinky s krásnym menom quionoa, je jazero Titicaca patriace dvom krajinám Peru a Bolívii. Nie je to obilnina, je to príbuzná červenej repy, no pripravuje sa rovnako, ako sme u oblinín zvyknutí. Quinoa je bohatá na vitamíny a minerály a je to najmä obľúbená potravina celiatikov. neobsahuje totiž lepok. Quinoa je bojovníčka proti zápalom a obsahuje množstvo proteínov a zdravých tukov. Pripravte si ju teda so mnou v tomto luxusnom šaláte.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1