Ak milujete marcipánové sladkosti, tento recept je pre vás ako stvorený. Pripravte si spolu so mnou tieto vynikajúce marcipánové pralinky. Ich prípravu zvládnete aj spolu s deťmi a potešíte ich tak dvakrát. Keď budete kuchtiť, aj keď budete koštovať.
Na marcipánovú hmotu: 150 g olúpaných mandlí, 1 lyžicu práškového cukru, 2 lyžice medu, 1 lyžicu vody z kvetov pomarančov alebo ružovej vody (kúpite v predajniach s orientálnymi potravinami) + 1 bielok 1. Mandle najemno pomelieme, primiešame k nim práškový cukor a ešte premixujeme. Pridáme med vodu z pomarančových kvetov alebo ružovú vodu a zapracovávame tak dlho, kým nám nevznikne kompaktná hmota. * Domáci marcipán je veľmi zdravá pochúťka, ktorá je skvelou surovinou na prípravu vianočných koláčikov. Do našich končín pricestovala z Orientu a až do 18. storočia si na ňom pochutnávala šľachta.
* V stredoveku sa marcipánu pripisovali povzbudzujúce účinky.
* V cukrárňach sa marcipán objavil až v 19. storočí.
* Ak chcete mať v marcipáne čistú chuť mandlí, nahraďte v recepte vodu z pomarančových kvetov či ružovú vodu vodou obyčajnou.
Ako z luxusnej bonboniéry: Marcipánové pralinky
Vytlačiť recept
Ingrediencie
Na plnku: 150 g stuhnutého masla, 70 g práškového cukru, 1 lyžicu vanilkového cukru, 2 lyžice kakaa, ½ lyžičky mletého zázvoru, 1 lyžička škorice, 10 ml tmavého rumu
Na čokoládovú polevu: 150 g kvalitnej horkej čokolády, 1 lyžica maslaPostup
2. Marcipánovú hmotu nastrúhame a pridáme k nej bielok.
3. Z hmoty vytvarujeme valček a nakrájame ho asi na 22 kúskov. Z každého vytvoríme v dlaniach guľôčku, ktorú položíme na papier na pečenie a mierne prstom sploštíme.
4. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 ˚C asi 10 minút.
5. Na tmavú plnku zmiešame maslo s oboma cukrami, kakaom, škoricou, zázvorom. Pridáme rum. Na 15 minút odložíme do chladničky, potom rozdelíme tiež na 22 kúskov. Tie vrstvíme na upečené vychladnuté marcipánové vrstvy, aby nám vznikli pralinky približne v tvare kvapiek.
5. Pripravíme si polevu. Vo vodnom kúpeli rozohrejeme maslo s čokoládou a pralinky v nej napichnuté na špajdľu namáčame, necháme odkvapkať na mriežke.Tip Medových motúzov