fbpx
Domov Jednoduché Kváskujeme: Výborná ciabatta z kvásku

Kváskujeme: Výborná ciabatta z kvásku

Autorka Jana Štrbková
kvásková ciabatta recept

Voňavá ciabatta z bielej múky a olivového oleja mi pripomína chuť Talianska. V lete ju robievam klasicky z droždia a je súčasťou každej grilovačky. No preto, že je táto surovina dnes nedostatková, naučila som sa rýchlo piecť aj ciabattu z kvásku. A je skvelá.

kvásková ciabatta recept

Kváskujeme: Výborná ciabatta z kvásku

Vytlačiť recept
Porcie: 8 kusov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 3.3/5
( 6 počet hlasov )

Ingrediencie

Rozkvas: 100 g hladká špaldová múka, 100 g vlažnej vody, 1 lyžica ražného alebo špaldového kvásku
Cesto: 400 g hladkej špaldovej múky, 140 g vody, 20 g olivového oleja, 1,5 lyžičky soli

kvásková ciabatta recept

Kvásková ciabatta. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Pripravíme si rozkvas k špaldovej múke pridáme vodu a kvások. Zmiešame a prikryjeme fóliou. Necháme  odpočívať asi 10 - 12 hodín. 
  2. Pripravíme si cesto. Do rozkvasu pridáme múku, vodu, soľ, olej. Vymiesime vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od misky aj od ruky. Prikryjeme a necháme postáť pol hodinu. Potom ešte trochu premiesime. Opäť prikryjeme a necháme kvasiť asi 2 hodiny. Cesto aspoň dvakrát preložíme.
  3. Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 6 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujeme podlhovastý bochníček. 
  4. Bochníčky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme fóliou a necháme ešte postáť ešte 2 - 3 hodinky.
  5. Rúru si vyhrejeme na 250 ˚C.
  6. Ciabatty vložíme do rúry a pečieme pri tejto teplote asi 13 minút.
  7. Potom teplotu znížime na 200 ˚C a pečieme asi 15 minút dozlatista. Upečené ciabatty necháme vychladnúť na mriežke.

Ešte si prečítajte

4 komentáre

tana 8. marca 2021 - 15:07

Dobrý deň,
robila som ciabattu presne podla receptu a cesto bolo veľmi riedke. Je možné, že je chyba v recepte? pridala som viac muky a cesto typu – vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od misky aj od ruky – nehrozilo 😀

Odpoveď
Jana Štrbková 8. marca 2021 - 16:03

Dobrý deň Táňa,
ďakujem za komentár, áno, malo tam ísť menej vody do cesta 140 g. 🙈 Už som opravila. Veľmi pekne ďakujem za komentár a aj za to, že pečiete a varíte podľa mojich receptov. Krásny deň. Jana

Odpoveď
Vladimír Štverák 26. marca 2021 - 15:46

Dobrý den, píšu z Česka a ještě k tomu jsem chlap :-). Jen jsem chtěl upozornit na absolutní shodu okolností, po několika různých experimentech jsem se dopracoval k naprosto stejnému receptu, který uvádíte. Špaldová mouka není obvyklá, v receptech je o ní občas jen zmínka, já s ní pracuji velmi rád a zmínka o ní je též důvodem, proč jsem se odhodlal Vám napsat. Tak jen snad pro Vás malé potěšení, že jste se proslavila i za hranicemi 🙂
Mějte se hezky a mnoho radosti při pečení.

Odpoveď
Jana Štrbková 26. marca 2021 - 19:04

Veľmi ste ma potešili svojím komentárom. A aj tým, že kváskujete so špaldovou múkou a máte radosť z domáceho pečenia 🙂 Ja mám špaldovú múku veľmi rada, pri pečení a varení už používam len tento druh múky, pretože jej chuť je výnimočná. Želám veľa šťastných chvíľ pri varení a pečení. 👩‍🍳

Odpoveď

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1