fbpx
Domov Koláče a zákusky Francúzsky dezert: Jahodový tart s citrónovým krémom

Francúzsky dezert: Jahodový tart s citrónovým krémom

Autorka Jana Štrbková
jahodový tart s citrónovým krémom recept

Ako z francúzskej cukrárne chutí tento vynikajúci jahodový tart s citrónovým krémom. Je taký osviežujúci a šťavnatý. Musíte ho skrátka vyskúšať. Recept je skutočne jednoduchý, tak niet čo váhať.

jahodový tart s citrónovým krémom recept

Francúzsky dezert: Jahodový tart s citrónovým krémom

Vytlačiť recept
Porcie: 1 forma Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.5/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

80 g studeného masla, 40 g práškového cukru, 140 g hladkej múky, kôra z 1 citróna, 1 žĺtok, 3 lyžice studenej 33% smotany na šľahanie
Na plnku: 100 ml čerstvej citrónovej šťavy, 1 vajíčko, 1 žĺtok, 80 g práškového cukru,  80 ml 33% smotany na šľahanie, 
Na dozdobenie: 500 g jahôd, 1 lyžica citrónovej šťavy, 30 g práškového cukru

jahodový tart s citrónovým krémom recept

Jahodový tart. Príprava receptu, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Studené maslo nakrájame na kúsky, pridáme cukor, múku, citrónovú kôru, vložíme do mixéru a rozmixujeme na mrveničku. Pridáme žĺtok, smotanu a chvíľu premixujeme tak, aby sa cesto začalo spájať. Rukami sformujeme guľu, sploštíme ju, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 15 minút do mrazničky.
  2. Cesto vyložíme, necháme 5 minút, aby trochu zmäklo. Vyvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie na veľkosť tartovej formy. Prstami vtlačíme do okrajov a cesto, ktoré presahuje orežeme. Formu s cestom vložíme na 20 minút do mrazničky.
  3. Rúru vyhrejeme na 180 ˚C. Formu vyberieme z mrazničky a vidličkou poprepichujeme dno koláča. Na cesto dáme papier na pečenie, zaťažíme a dáme piecť na 12 minút. Zložíme papier a dopekáme dozlatista ešte 15 minút.
  4. Teplotu znížime na 170 ˚C. Pripravíme si citrónovú plnku. V mise rozšľaháme vajce, žĺtok a cukor. Prilejeme smotanu, citrónovú šťavu a premiešame. Vlejeme do predpečeného korpusu a vložíme koláč do rúry. Pečieme ešte 30 minút. Krém sa má aj po dopečení v strede trochu triasť. Necháme vychladnúť.
  5. Jahody rozpolíme, zmiešame s cukrom a s citrónovou šťavou a dozdobíme nimi tart.

Tip Medových motúzov

Namiesto jahôd môžeme v recepte použiť aj iné bobuľové ovocie.

Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Ešte si prečítajte

2 komentáre

Zuzana 31. mája 2020 - 10:25

Dobry den, chceli sme si upiect Vas kolacik, vyzera vyborne, ale museli sme improviyovat, pretoze v ingredienciach chybaju suroviny, ktore su v postupe. Dakujeme za doplnenie , dve Zuzany 🙂

Odpoveď
Jana Štrbková 31. mája 2020 - 11:47

Ďakujem veľmi pekne za vašu pozornosť aj to, že pečiete podľa mojich receptov. Recept som vymýšľala z dvoch mojich receptov a upravovala a upravovala a tak to dopadlo. 🙂 Už som ingrediencie zladila s postupom. Inak namiesto smotany môžete pridať do plnky aj termizovaný tvaroh podľa chuti pokojne aj 250 g celé balenie. Ďakujem ešte raz a veľa radosti z pečenia prajem.

Odpoveď

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1