Keď máme doma veľa čerešní, pripravujem tento šťavnatý čerešňový koláč s talianskym šarmom. Podobá sa skôr na nákyp, jeme ho lyžičkou, ideálne hneď po dopečení. S kopčekom kyslej smotany sa doslova sa rozplýva na jazyku.
600 g čerešní, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžička čerstvo nastrúhanej kôry z biocitróna, 250 g polohrubej múky, 2 lyžičky prášku do pečiva, 200 g práškového cukru, soľ, 3 vajíčka, 120 g masla, 1 balenie vanilkového cukru na posypanie Rúru vyhrejeme na 180 ˚C. Čerešne umyjeme, necháme odkvapkať a odkôstkujeme. Odkôstkované čerešne zalejeme citrónovou šťavou. Maslo necháme roztopiť a vychladnúť. Menší plech veľkosti asi 30x30 cm alebo tortovú formu s primemerom asi 20 - 24 cm vystelieme papierom na pečenie. Múku dôkladne zmiešame s práškom do pečiva a štipkou soli. Vajíčka s práškovým cukrom vyšľaháme do nadýchanej peny, trvá to asi 5 minút. Do vaječenej hmoty striedavo primiešavame múčnu zmes, citrónovú kôru a vychladnuté maslo. Cesto nalejeme na plech a rovnomerne ho rozotrieme. Navrch naukladáme čerešne aj so šťavou. Posypeme vanilkovým cukrom. Koláč pečieme asi 55 minút, v polovici pečenia ho môžeme prikryť alobalom, aby nezhnedol. Po dopečení ho necháme asi 10 minút chladnúť a nakrájame na kocky. Koláčik podávame s kopčekom kyslej smotany. Do cesta môžeme pridať aj mandľšové lupienky, či nahrubo nasekanú čokoládu. Dezert s talianskym šarmom: Šťavnatý čerešňový koláč
Vytlačiť recept
Ingrediencie
Postup
Tip Medových motúzov
1 komentár
Dobrý deň, ďakujem doplním, 50 g masla. Nech sa vydaria 😍