fbpx
Domov Čo na obed Ako od šéfkuchára: Pravé talianske krémové rizoto

Ako od šéfkuchára: Pravé talianske krémové rizoto

Autorka Jana Štrbková
Tallianske krémové hubové rizoto recept

Toto rizoto je šťavnaté, krémové, voňavé a neodolateľné. Študovala som veľa postupov, aby sa mi dokonale vydarilo a tu je môj recept. Spolu so mnou si prirpavíte pravé talianske krémové rizoto ako od šéfkuchára.

Tallianske krémové hubové rizoto recept

Ako od šéfkuchára: Pravé talianske krémové rizoto

Vytlačiť recept
Porcie: 4 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

500 g čerstvých lesných húb, 1 kg ryže typu Arborio, 200 g šalotky, 40 g cesnaku, 4 lyžice olivového oleja, 2 vetvičky čerstvého tymiánu, 6 dl zeleninového vývaru, 5 dl bieleho vína, 1/2 lyžičky soli, štipku mletého bieleho korenia, 250 g masla, 100 g nastrúhaného parmezánu

Postup

  1. Huby očistíme a nakrájame nahrubo.
  2. Šalotku nakrájame nadrobno a spolu s jednou vetvičkou čerstvého tymiánu speníme na 2 lyžiciach olivového oleja.
  3. Keď bude šalotka orestovaná vyberieme tymián a pridáme ryžu, trochu orestujeme. Potom prilejeme biele víno, miešame, kým sa alkohol neodparí. Potom prilejeme len toľko vývaru, aby tekutina len mierne presahovala množstvo ryže. Pridáme soľ a biele korenie.
  4. Talianske rizoto je iné v tom, že v hrnci čoskoro začnú dochádzať tekutiny, preto sa počas varenia musí dolievať vývarom. A počas varenia kontrolujeme, či je ryža al dente, teda polotvrdá, podobne, ako keď varíme pravé talianske cestoviny.
  5. Kým čakáme, nakrájané huby orestujeme na 2 lyžiciach olivového oleja. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a vetvičku čerstvého tymiánu, ktorý huby krásne prevonia, potom ho z hrnca vyberieme.
  6. Medzitým ryžu miešame a prilievame vývar, až kým nemá rizoto tú správnu konzistenciu. Keď už bude len krôčik od toho, aby bola ryža hotová, primiešame orestované huby a necháme ešte asi päť minút pod pokrievkou dôjsť.
  7. Potom skontrolujeme konzistenciu. Ak ryža vsiakla zvyšok oleja a vývaru, pridám ešte trochu vývaru, parmezán, maslo, odstavíme a môžeme podávať.

Tip Medových motúzov

Na prípravu talianskeho rizota potrebujeme stredomorskú ryžu typu Arboriu, ktorá obsahuje omnoho väčšie množstvo škrobu ako klasická ryža. Používame len cibuľu šalotku, pretože príjemne zosladne a zmäkne, v rizote chutí veľmi lahodne.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1