fbpx
Domov Čo na obed Veľká dobrota: Maxibuchta na pare so slivkami a marcipánom

Veľká dobrota: Maxibuchta na pare so slivkami a marcipánom

Autorka Jana Štrbková
buchty na pare recept

Toto je moja detská láska, ktorá pretrvala. Buchty na pare. Pripravujem ich však v špeciálnej veľkosti. A tak mi na obed stačí vždy jediná kysnutá maxibuchta so slivkami. No a keďže som labužníčka, plním ich aj marcipánom a mandľami. Veľká dobrota.

buchty na pare recept

Veľká dobrota: Maxibuchta na pare so slivkami a marcipánom

Vytlačiť recept
Porcie: 6 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

1 kocku čerstvého droždia, 400 ml mlieka, 2 lyžice kryštálového cukru, 120 g zmäknutého masla, 4 vajíčka, 250 g jemne strúhaného tvrdého tvarohu, 1 kg polohrubej múky, štipku soli

Na plnku: 750 g sliviek, pokrájaných na štvrtky, 100 g marcipánu, 3 lyžice mandľových lupienkov

Na podávanie: 100 g masla, 200 g strúhanky z tvrdého neslaného bieleho pečiva, 50 g práškového cukru

Postup

  1. Droždie rozdrobíme, pridáme polovicu vlažného mlieka, lyžicu cukru a necháme vzísť na teplom mieste kvások.
  2. Maslo vymiešame so zvyšným cukrom, pridáme vajce, tvaroh, múku, väčšinu zvyšného mlieka, štipku soli a nakysnutý kvások.
  3. Vypracujeme hladké cesto, podľa potreby dolejeme mlieko. Cesto dáme asi na 30 minút na teplé miesto kysnúť. Medzitým zmiešame slivky s mandľami a marcipánom.
  4. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi pol centimetra. Nakrájame ho na štvorce 15 x 15 centimetrov. Na štvorce poukladáme 2 – 3 lyžice náplne a vytvarujeme knedle. Na doske necháme ešte 30 minút kysnúť.
  5. Hrniec naplníme do tretiny vodou, na dno dáme parák a naň položíme utierku. Privedieme do varu, na parák naukladáme časť knedlí tak, aby sa nedotýkali, a pod pokrievkou ich necháme variť asi 15 minút. Postupne uvaríme všetky, priebežne dolievame vriacu vodu. Hotové knedle vždy prepichneme vidličkou.
  6. Na zvyšnom masle opečieme strúhanku dozlatista a zmiešame ju s práškovým cukrom. Hotové knedle prelievame maslom a posýpame strúhankovou zmesou.

Tip Medových motúzov

Knedle môžeme podávať aj s mletým makom alebo s kakaom, ktoré zmiešame s práškovým cukrom.

Ešte si prečítajte

2 komentáre

Ján Zvara 18. augusta 2020 - 14:37

Štrbkovci ste úžasný

Odpoveď
Jana Štrbková 18. augusta 2020 - 16:02

Ďakujeme za pochvalu. Vážime si najmä keď je od skutočného gurmána. ❤

Odpoveď

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1