Vo vnútri sú hebučké a na vrchu chrumkavé. Podmania si vás úžasnou chuťou a vôňou. Sú to domáce maslové pletenky z klasického kysnutého cesta. Roky ich pečiem úplne rovnako ale mám pocit, že mi chutia stále viac a viac. Vyskúšajte.
250 ml mlieka, 1 lyžička kryštálového cukru, 1 kocka čerstvého droždia 25 g, 500 g hladkej múky, 1 lyžička soli, 90 g masla, 2 vajíčka, 100 g sezamových semienok Do vlažného mlieka pridáme rozdrobené droždie, kryštálový cukor, prikryjeme utierkou a necháme vzísť kvások, trvá to asi 10 minút. Domáce maslové pletenky najlepšie chutia s maslom, domácim džemom alebo medom.Úžasná chuť aj vôňa: Domáce maslové pletenky
Vytlačiť recept
Ingrediencie
Postup
Medzitým si rozpustíme maslo a zložíme ho z ohňa. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme soľ, 1 vajíčko, maslo a kvások. Vymiesime vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od misky aj od ruky. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 8 rovnakých bochníkov. Každý bochník rozdelíme na 3 rovnaké časti, z ktorých vyvaľkáme šúľky dlhé asi 12 - 15 cm a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme podkysnúť asi 30 minút.
Rúru vyhrejeme na 200 °C. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút.Tip Medových motúzov