Milujem langoše, v lete na kúpalisku to bolo moje najobľúbenejšie jedlo. Dokonca to bol prvý obed, ktorý som, ešte ako školáčka, úplne sama pripravila počas letných prázdnin. Odvtedy som ich vyprážala už nespočetnekrát a tak vám predstavujem svoj výborný recept.
500 g hladkej múky, 200 - 250 ml mlieka, 1 vajíčko, 1 lyžička soli, 2 lyžičky cukru, 1 kocka čerstvého droždia, 1 lyžička mletej rasce, 6 lyžíc masti Pripravíme si kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme cukor a posypeme múkou. Prikryjeme a necháme na teplom mieste 10 minút vykysnúť. Do misky nasypeme hladkú múku, soľ, rascu, pridáme vajíčko a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto. Vymiesené cesto zakryjeme utierkou a necháme 45 minút kysnúť. Cesto musí zdvojnásobiť objem. Vykysnuté cesto si na pomúčenej pracovnej doske rozdelíme na 8 častí. Rozpálime si masť alebo olej. Naolejujeme si ruky a v rukách roztiahneme langoše. Okraje by mali byť hrubšie a stred tenší. Položíme do rozpáleného oleja. Aby nám cesto narástlo aj z druhej strany, polejeme ho rozpáleným olejom. Langoš otočíme, hotový vyložíme na kuchynskú utierku, aby odsala prebytočný tuk. Hotové langoše dochutíme zmesou olivového oleja, pretlačeného cesnaku, nasekanej petržlenovej vňate a soli. Cesto si môžeme pripraviť aj deň vopred a nechať ho vykysnúť v chladničke.VIDEORECEPT: Najlepšie langoše
Vytlačiť recept
Ingrediencie
Na potretie: 2 - 3 strúčiky cesnaku, 50 ml oleja, štipka soli, zväzok petržlenovej vňatePostup
Tip Medových motúzov