fbpx
Domov Vianočné pečenie Úžasný tekvicový cheesecake

Úžasný tekvicový cheesecake

Autorka Jana Štrbková
Recept na vianočný tekvicový cheesecake

Úžasný tekvicový cheesecake je najlepší s vianočným korením a s vanilkou. Je krémový a lahodný, pretože obsahuje špeciálnu ingredienciu. Je ňou šťavnatá a zdravá tekvica. Úžasný tekvicový cheesecake je preto  láska, ktorej podľahnú všetci gurmáni.

Toto je môj špeciálny vianočný tekvicový cheesecake.  Upečiete ho bez klasického cukru, len s medom. Rozvonia ho perníkové korenie a pravá vanilka.

JANA ŠTRBKOVÁ

ZAMILUJTE SA SPOLU SO MNOU… DO ADVENTNÉHO PEČENIA.

Tento úžasný tekvicový cheesecake obsahuje poctivé domáce suroviny a je taký chutný, že sa určite stane jedným z vašich najobľúbenejších vianočných superkoláčov. Výhodou tohoto cheesecakeu je, že si môžeme sami regulovať množstvo cukru, ktoré sme použili, alebo ho pripraviť aj úplne bez neho. Domáce medovníčky môžeme upiecť len s medom a do plnky môžeme pridať tiež namiesto cukru pravý sladučký med, ktorý má skvelú chuť a navyše je aj veľmi zdravý. Ako včelárka odporúčam na pečenie medovníčkov a do plnky v tomto recepte slnečnicový med. Má krásnu, karamelovú farbu a výraznú, medovú chuť. Slnečnicový med máme takmer celoročne v ponuke u nás vo včelnici Medové motúzy.

A prečo použiť do tohoto koláča tekvicu?

Lebo tekvica je veľmi šťavnatá, chutná a zdravá. Koláčik s ňou je veľmi vláčny a zaujímavý. Ako dobrotu aj liek ju využívali už staré národy a dnes vieme, že je vynikajúcou plodinou, ktorá podporuje látkovú výmenu a je súčasťou detoxikačných kúr.

Recept na vianočný tekvicový cheesecake

Úžasný tekvicový cheesecake

Vytlačiť recept
Porcie: 6 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 2100 calories 20 grams fat
Hodnotenie 4.0/5
( 3 počet hlasov )

Ingrediencie

Potrebujeme na 1 tortovú formu s priemerom 18 - 20 cm:

350 g medového cesta alebo medovníčkov, 100 g vlašských orechov, 100 g masla + na vymastenie formy
Na plnku:
1 malú muškátovú tekvicu, 300 g riccoty, 125 g čerstvého smotanového syra typu žervé, 2 lyžice trstinového cukru, 4 lyžice medu, 1 lyžičku vanilkovej pasty, 1 lyžičku perníkového korenia, 35 g kukuričného škrobu, 3 vajíčka
Na posýpku:
3 lyžice pomletých detských piškót
Na ozdobu:
plátky pečenej tekvice, 1 lyžica trstinového cukru alebo medu, 1 lyžička mletej škorice

Postup

Postup:

  • Rúru vyhrejeme na 180 ˚C, tortovú formu vymastíme maslom a vystelieme papierom na pečenie.
  • Medovníkové cesto rozdrvíme najemno. Orechy nasekáme nadrobno. Maslo rozpustíme a nalejeme na zmes medovníkov a orechov, prstami premiešame.
  • Zmes vtlačíme na dno aj po okrajoch formy, vytvoríme tak akoby košík. Dáme do rúry a pečieme asi 10 minút.
  • Tekvicu rozrežeme, jadierka vydlabeme lyžicou, dužinu posypeme trstinovým cukrom a pečieme asi 30 minút do zmäknutia. Potom vydlabeme upečenú dužinu a rozmixujeme. Na plnku budeme potrebovať asi 300 g pyré.
  • Teplotu v rúre zmiernime na 120 ˚C a na jej dno vložíme hlboký plech s vodou.
  • Tekvicové pyré vyšľaháme s riccotou, smotanovým syrom, medom, vanilkou, korením a škrobom. nakoniec po jednom zašľaháme vajcia.
  • Náplň vylejeme do pripraveného korpusu a vložíme do rúry.
  • Pečieme asi hodinu, kým okraje koláča nie sú pevné, no stred je ešte stále trochu trasľavý. Necháme v rúre úplne vychladnúť.
  • Dáme do chladničky stuhnúť aspoň na dve hodiny.
  • Vychladnutý cheesecake posypeme piškótovými omrvinkami a ozdobíme pečenými plátkami tekvice.

Tip Medových motúzov

Cheesecake najlepšie chutí, ak si ho pripravíte deň vopred. Krásne stuhne a chute sa dokonale spoja.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1