fbpx
Domov Jednoduché Pečiem v Teleráne 15.10.24: Jednoduchý jablkový závin z lístkového cesta

Pečiem v Teleráne 15.10.24: Jednoduchý jablkový závin z lístkového cesta

Autorka Jana Štrbková
Rýchlyjablkový závin z lístkového cesta recept

Jednoduchý jablkový závin z lístkového cesta je pre mňa prvou voľbou, keď potrebujem na jeseň upiecť koláč skutočne rýchlo. V pivnici nám totiž rozvoniavajú jablká a chladené lístkové cesto mám v chladničke pre istotu vždy. V tomto koláčiku nájdete skvelú harmóniu jabĺk, škorice, orechov, hrozienok, vanilky aj mandľového likéru.

Rýchlyjablkový závin z lístkového cesta recept

Jednoduchý jablkový závin z lístkového cesta

Vytlačiť recept
Porcie: 6 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

2 chladené rozvaľkané lístkové cestá, 4 jablká, šťava z 1 citróna, 1 lyžička citrónovej kôry, 2 lyžičky mletej škorice, 4 lyžice medu, 2 balíčky vanilkového cukru, 100 g lieskovcov, 4 lyžice hrozienok, 4 lyžice mandľového likéru, 50 g roztopeného masla, marhuľový džem na potretie závinu, mandľové lupienky na posypanie

Postup

  1.  Hrozienka za lejeme mandľovým likérom a necháme ich 30 minút napučať.
  2. Jablká umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kocky. Nešúpeme ich, koláčik bude zaujímavejší. Jabĺčka pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame v miske.
  3. Lístkové cestá rozbalíme. Na polovicu cesta rozložíme jabĺčka, nechávam voľné asi 2 cm okraje. Posypeme ich vanilkovým cukrom, škoricou, pridáme hrozienka, ktoré sme vybrali z rumu. Posypeme nahrubo nasekanými lieskovcami, polejeme medom a roztopeným maslom.
  4. Plnku preložíme cestom a spoje dobre pritlačíme vidličkou, aby počas pečenia nevytiekla šťava.
  5. Zvrchu cesto závinov priečne narežeme,
  6. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 25 - 30 minút dozlatista.
  7. Upečené záviny vyberieme z rúry a ešte horúce potrieme marhuľovým džemom.

Tip Medových motúzov

Namiesto hrozienok môžeme použiť aj sušené brusnice, kustovnice čínskej alebo nasekané sušené marhule, datle či figy.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1