Cake pops

Potrebujeme na 40 kusov:

Na cesto:

200 g nakrájaného masla
200 g horkej 60% čokolády
1 lyžička vanilkovej pasty
30 ml vody
3 vajíčka
220 g krupicového cukru
105 g hladkej múky
1 lyžičku prášku do pečiva
25 g kakaa

Na dokončenie:
160 g mascarpone
400 g čokolády na varenie
perličky na posypanie
40 paličiek na napichovanie dlhých asi 12 – 15 cm
podložku na zapichovanie cake pops, stačí aj polystyrén

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 160 ˚C. Nakrájané maslo, čokoládu, vanilkovú pastu, vodu dáme do hrnca s dvojitým dnom, postupne ohrievame na nízkom plameni. Za stáleho miešania rozpúšťame čokoládu a spájame jednotlivé zložky. Rozpustenú čokoládu necháme za občasného premiešania schladiť na izbovú teplotu.
  2. Do misky vložíme vajíčka a cukor a šľaháme asi 6 minút do pevnej peny. Pridáme vlažnú čokoládovú zmes a šľaháme, kým sa obe hmoty dôkladne nespoja. Zmiešame múku s práškom do pečiva, kakao a zľahka primiešame do hmoty.
  3. Pripravíme si tortovú formu s priemerom 22 cm, spodok vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme. Zmes nalejeme do formy.
  4. Pečieme asi 90 minút.
  5. Čokoládové cesto rozdrvíme prstami najemno a dôkladne premiešame s mascarpone. 
  6. Vytvoríme si v dlaniach guličky, poukladáme na podložku a dáme na 15 minút stuhnúť do mrazničky alebo na 30 minút do chladničky.
  7. V hrnci s dvojitým dnom si roztopíme na kúsky nalámanú čokoládu.
  8. Stuhnuté guľôčky vyberieme z mrazničky. Konček paličky vždy namočíme do roztopenej čokolády a napichneme do guľôčky.
  9. Ešte stuhnuté guľôčky na paličkách oblievame roztopenou čokoládou a dozdobíme perličkami.
  10. Dáme stuhnúť na 30 minút do chladničky.
  11. Podávame napichnuté na paličkách.