Medovníková girlanda

Náročnosť: stredne zložitá
Príprava: 15 minút + 2 hodiny odležanie v chladničke
Pečenie: 7 minút

Potrebujeme na 30 kúskov:

500 g preosiatej hladkej múky

1 vajce

250 g zmäknutého masla

150 g práškového cukru

5 lyžíc medu

1 lyžičku škorice

1 lyžičku kakaa

1 lyžičku sódy bikarbóny

na potretie 1 celé vajce

farebné stužky na girlandu

Postup:

1.      Do veľkej misky preosejeme múku, práškový cukor, škoricu, sódu bikarbónu, kakao, pridáme vajce, zmäknuté, na kúsky nakrájané maslo, med a vypracujeme hladké cesto. Cesto sa lepí, aby sa s ním dalo pracovať, musíme ho odložiť do chladu.

2.      Vychladené cesto položíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme z neho cesto hrubé asi pol centimetra.

3.      Vykrojíme si panáčikov a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

4.      Špajdľou si na trupe panáčikov vytvoríme dve dierky s priemerom asi tri – 4 milimetre, kadiaľ povedie stužka na girlandu.

5.      V rúre vyhriatej na 200˚C pečieme asi 6 – 7 minút.

6.      Hneď po vytiahnutí z rúry medovníčky natrieme rozšľahaným vajíčkom.

7.      Necháme vychladnúť.

8.      Ak sa nám dierky trochu spojili, prepichneme ich ešte špajdľou. Cez dierky navlečieme ľubovoľnú šnúrku.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk