Tekvicový cheesecake

Môj vianočný variant obľúbeného koláča

Náročnosť: nízka
Príprava: 50 minút
Pečenie: 55 minút

Potrebujeme na 1 tortovú formu s priemerom 18 - 20 cm:

350 g medového cesta alebo medovníčkov
100 g vlašských orechov
100 g masla + na vymastenie formy

Na plnku:
1 malú muškátovú tekvicu
300 g riccoty
125 g čerstvého smotanového syra typu žervé
2 lyžice trstinového cukru
4 lyžice medu
1 lyžičku vanilkovej pasty
1 lyžičku perníkového korenia
35 g kukuričného škrobu
3 vajcia

Na posýpku:
3 lyžice pomletých detských piškót

Na ozdobu:
plátky pečenej tekvice
1 lyžica práškového cukru
1 lyžička mletej škorice

Postup:

1.      Rúru vyhrejeme na 180 ˚C, tortovú formu vymastíme maslom a vystelieme papierom na pečenie.

2.      Medovníkové cesto rozdrvíme najemno. Orechy nasekáme nadrobno. Maslo rozpustíme a nalejeme na zmes medovníkov a orechov, prstami premiešame.

3.      Zmes vtlačíme na dno aj po okrajoch formy, vytvoríme tak akoby košík. Dáme do rúry a pečieme asi 10 minút.

4.      Tekvicu rozrežeme, jadierka vydlabeme lyžicou, dužinu posypeme trstinovým cukrom a pečieme asi 30 minút do zmäknutia. Potom vydlabeme upečenú dužinu a rozmixujeme. Na plnku budeme potrebovať asi 300 g pyré.

5.      Teplotu v rúre zmiernime na 120 ˚C a na jej dno vložíme hlboký plech s vodou.

6.      Tekvicové pyré vyšľaháme s riccotou, smotanovým syrom, medom, vanilkou, korením a škrobom. nakoniec po jednom zašľaháme vajcia.

7.      Náplň vylejeme do pripraveného korpusu a vložíme do rúry.

8.      Pečieme asi hodinu, kým okraje koláča nie sú pevné, no stred je ešte stále trochu trasľavý. Necháme v rúre úplne vychladnúť.

9.      Dáme do chladničky stuhnúť aspoň na dve hodiny.

10.  Vychladnutý cheesecake posypeme piškótovými omrvinkami a ozdobíme pečenými plátkami tekvice.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk