Vanilkové rožteky s medom

Príprava: 30 minút
Čas chladenia: 12 hodín
Čas pečenia: 10 minút
Pečenie: 18 minút

Potrebujeme asi na 50 kúskov:
200 g medu
130 g hnedého cukru (alebo cukru z kokosových kvetov)
70 g masla
1 lyžička perníkového korenia
50 g mletých mandlí
200 g mletých vlašských orechov
50 g hladkej špaldovej múky (alebo pšeničnej múky)
1 lyžica kakaa (alebo karobu)
2 lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov (kúpite v dm drogerie markt)
2 vajcia
Preosiaty práškový cukor a 1 – 2 balenia vanilkového cukru na obalenie.

Postup:
Med, maslo a hnedý cukor dáme do hrnca, ohrejeme a miešame, kým sa všetko nerozpustí a nespojí. Pridáme perníkové korenie, asi 3 PL vody a mleté mandle.
Múku, kakao a prášok do pečiva dáme do misy, postupne pridáme rozšľahané vajcia, medovú zmes a mleté vlašské orechy. Ak je cesto priveľmi riedke, môžeme ešte pridať trochu múky. Hotové cesto dáme do chladničky a necháme odležať cez noc.-
Vychladnuté cesto necháme 30 minút pri izbovej teplote, vytvoríme valček, nakrájame asi na 50 kúskov a vyformujeme rožteky. Poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a potom vo vyhriatej rúre pečieme 10 minút. Ešte za horúca obaľujeme rožteky v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.