Zimná Torta Pavlova

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk

Príprava: 20 minút, pečenie:  1 hodina 30 minút, sušenie: 45 minút, náročnosť nízka

Potrebujeme:

6 chladených bielkov

štipku soli

330 g práškového cukru

1 lyžica zemiakového škrobu

1,5 lyžičky vínneho octu

375 ml šľahačkovej smotany 40 %

5 mandarínok

práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 150 ˚
  2. Bielka dáme do šľahača, šľaháme dve – tri minúty na nižších otáčkach, kým sa nevytvorí jemná pena.
  3. Postupne pridávame na vyšších otáčkach po lyžiciach cukor, vždy počkáme tridsať sekúnd, aby sa cukor zašľahal a pokračujeme v tridsaťsekundových odstupoch, až kým nepridáme všetok cukor. Nakoniec špachtličkou zotrieme po bokoch zvyšný cukor a šľaháme ešte 6 minút.
  4. Pridáme zemiakový škrob, zašľaháme ho tridsať sekúnd a potom pridáme vínny ocot a šľaháme ešte 4 minúty. Bielková pena má byť pevná a lesklá.
  5. Z papiera na pečenie vystrihneme kruh s priemerom tortovej formy. Dvomi lyžicami dovnútra kruhu naukladáme bielkovú masu. Pomocou špachtle ju vyformujeme do tvaru kruhu.
  6. Teplotu v rúre znížme na 120 ˚C a pečieme asi 1 hodinu 30 minút, kým nie je povrch na dotyk pevný.
  7. Rúru vypneme, dvierka trochu pootvoríme a necháme v nej tortu úplne vychladnúť.
  8. Torta je veľmi krehká, preto ju po vychladnutí preložíme na podnos, na ktorom ju budeme servírovať a až potom ju dokončíme.
  9. Studenú smotanu dotuha vyšľaháme. Naaranžujeme ju doprostred torty.
  10. Navrch naaranžujeme olúpané mandarínky.
  11. Nakoniec posypeme práškovým cukrom a podávame. Z torty nakrájame 10 porcií.