fbpx
Domov Čo na obed Bravčová panenka na bylinkách a slaninke

Bravčová panenka na bylinkách a slaninke

Autorka Jana Štrbková
bravčová panenka na bylinkách

Jednoduché a pritom také gurmánsky dokonalé jedlo je bravčová panenka na bylinkách a slaninke, ktorú podávam s opekanými zemiakmi. Mäso je lahodné a šťavnaté a nakrájané na tenké plátky chutí všetkým generiáciám v našej rodine.

bravčová panenka na bylinkách

Bravčová panenka na bylinkách

Vytlačiť recept
Porcie: 4 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

600 g bravčovej panenky, 2 lyžice olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžičky citrónovej šťavy,  čerstvo zomleté čierne korenie, 2 vetvičky tymianu, 2 vetvičky rozmarínu, 4 lístky šalvie, 150 g gazdovskej slaniny, 500 g nových zemiakov, rasca, mletá červená paprika, zväzok petržlenovej vňate

Postup

  1. Panenku potrieme olejom rozmiešaným s pretlačenými strúčikmi cesnaku, citrónovou šťavou, čerstvo zomletým čiernym korením a soľou, necháme odpočívať.
  2. Zemiaky v šupke umyjeme a vložíme do vody, pridáme soľ a 1 lyžičku rasce, uvaríme do mäkka. 
  3. Slaninku nakrájame na kúsky a opekáme dozlatista, pustí masť. Polovicu slaninky aj s masťou odložíme na bok. Uvarené zemiaky prekrojíme a opekáme spolu s opraženou slaninkou dozlatista, dochutíme soľou a sladkou červenou paprikou.
  4. Panvicu s hrubým dnom zahrejeme. Položíme na ňu pripravenú panenku a opekáme na väčšom ohni zo všetkých strán, celkom asi 8 minút. Počas opekania namáčame do oleja rozmarín spolu s tymianom a potierame nimi mäso. Panvicu zložíme z ohňa, pridáme polovicu opečenej slaninky s masťou, mäso obložíme bylinkami a pečieme v rúre vyhriatej na 220 ˚C asi 10 - 12 minút.
  5. Hotové mäso prikryjeme alobalom a necháme 5 minút odpočinúť. Šikmo nakrájame na tenké plátky. Podávame s opekanými zemiakmi posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip Medových motúzov

Bravčová panenka výborne chutí s listovým aj uhorkovým šalátom.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1