fbpx
Domov Koláče a zákusky Čokoládová torta s citrónovým krémom a snehovou čiapočkou

Čokoládová torta s citrónovým krémom a snehovou čiapočkou

Autorka Jana Štrbková
Čokoládová torta s citrónovým krémom a snehovou čiapočkou

Čokoládová torta s citrónovým krémom a snehovou čiapočkou je moja najobľúbenejšia. Úžasná je kombinácia čokoládového korpusu a kyslastej plnky. No a keď sa zahryznete fo jemnej čiapočky, budete mať pocit, že ste sa ocitli v sladkom raji.

Čokoládová torta s citrónovým krémom a snehovou čiapočkou

Čokoládová torta s citrónovým krémom a snehovou čiapočkou

Vytlačiť recept
Porcie: 12 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

Potrebujeme na 1 tortovú formu s priemerom 22 cm:

Na cesto:

200 g nakrájaného masla, 200 g horkej 60% čokolády, 1 lyžička vanilkovej pasty, 30 ml vody, 3 vajíčka, 220 g krupicového cukru, 105 g hladkej múky, 1 lyžičku prášku do pečiva, 25 g kakaa

Na citrónovú plnku (lemon curd):

375 ml mlieka, 220 g krupicového cukru, 50 g kukuričného škrobu, 80 g masla, 160 ml čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy, 2 lyžice nastrúhanej citrónovej kôry, 6 vaječných žĺtkov

Snehová vrstva

440 g kryštálového cukru, 60 ml vody, štipka soli, 6 vaječných bielkov, ½ lyžice jablkového octu

Na ozdobenie:

150 g čerstvých černíc

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 160 ˚C. Nakrájané maslo, čokoládu, vanilkovú pastu, vodu dáme do hrnca s dvojitým dnom, postupne ohrievame na nízkom plameni. Za stáleho miešania rozpúšťame čokoládu a spájame jednotlivé zložky. Rozpustenú čokoládu necháme za občasného premiešania schladiť na izbovú teplotu.
  2. Do misky vložíme vajíčka a cukor a šľaháme asi 6 minút do pevnej peny. Pridáme vlažnú čokoládovú zmes a šľaháme, kým sa obe hmoty dôkladne nespoja. Zmiešame múku s práškom do pečiva, kakao a zľahka primiešame do hmoty.
  3. Pripravíme si tortovú formu s priemerom 22 cm, spodok vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme. Zmes nalejeme do formy.
  4. Pečieme asi 90 minút.
  5. Vychladnutý korpus si potrebujeme vydlabať. Asi dva centimetreod okraja si priložíme menší tanier, obkrelíme nožíkom kruh a opatrne ho vydlabeme lyžičkou tak, aby naspodku zostala jedna tretina hrúbky cesta. Vydlabané cesto si odložíme, použijeme ho na prípravu cake pops, ďalšieho chutného dezertu.
  6. Na prípravu citrónového krému Lemon Curd, nalejeme do hrnca s dvojitým dnom 250 ml mlieka, cukor a stále miešame, kým sa cukor nerozpustí. Kukuričný škrob vymiešame v studenom mlieku a pridáme do horúcej zmesi, odstavíme z ohňa a poriadne premiešajme.
  7. Oheň zvýšime na maximum, mliečnu zmes v hrnci s dvojitým dnom ohrievame, pridáme do nej na kúsky nakrájané maslo a šľaháme, kým sa nespojí s hmotou. Pridáme citrónovú šťavu, citrónovú kôru a vaječné žĺtka, zmiernime oheň a za stáleho miešania varíme asi 6 – 7 minút alebo do zhustnutia.
  8. Citrónovú plnku nalejeme na vydlabaný korpus a vychladnuté vložíme ešte na dve hodiny do chladničky.
  9. Pripravíme si snehovú čiapočku. Do hrnca s dvojitým dnom nalejeme vodu, nasypeme cukor a na silnom ohni miešame, kým sa cukor nerozpustí.
  10. Vaječné bielka dáme do misy, pridáme štipku soli a šľaháme najskôr na miernom stupni, potom na vysokom až do polotuha. Počas šľahania prilievame horúci cukrový roztok a šľaháme, kým nie je sneh lesklý, pár minút pred koncom šľahania pridáme ocot.
  11. Koláč vyberieme z chladničky, špachtľou naň naaranžujeme snehovú čiapočku a dozdobíme černicami.

Z vydlabaného čokoládového cesta si môžete pripraviť moje skvelé Cake pops

Tip Medových motúzov

Namiesto čerbíc môžeme použiť aj iné kyslasté bobuľové ovocie. Alebo môžete čiapočku posypať nastrúhanou čokoládou.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1