Dokonalý steak zo sviečkovice je pre mňa slávnostné jedlo, ktoré milujem. Naučím vás ho pripraviť tak, aby bol jemný, šťavnatý, stredne prepečený, skrátka delikátny. Milujem ho so šalátom lolo bianco a lolo roso, ktoré dochucujem francúzskou medovou zálievkou.
Na steak: 400 g hovädzej sviečkovice, 4 lyžice olivového oleja, 1 lyžička soli, 1/2 lyžičky čerstvo zomletého čierneho korenia, 1 lyžica masla, 1 stráčik cesnaku, 2 vetvičky čerstvého rozmarínu alebo tymiánu Mäso vyberieme z chladničky a necháme prikryté asi hodinu postáť, aby sa ohrialo na izbovú teplotu. Je to veľmi dôležité, aby bol steak krehký a delikátny. Medzitým si pripravíme lolo šalát s francúzskou medovou zálievkou. Šalát umyjeme, necháme odkvapkať a rukami natrhám na menšie kúsky. Pripravíme si zálievku. V miske vyšľaháme med s octom a pomaly primiešavame olej. Pridáme, cesnak, nadrobno nakrájané bylinky, osolíme a okoreníme podľa chuti a zalejeme ňou šalát. Mäso potrieme olejom, hojne osolíme a okoreníme. Koreniny aj olej "vmasírujeme" dlaňami do mäsa Na liatinovej panvici s hrubým dnom rozpálime olej (asi 1 lyžicu) a mäso opečieme pár sekúnd z každej strany, aby sa zatiahlo. Ja steak pečiem na elektrickej doske na stupni 7. Mäso otáčame pomocou kuchárskych klieští, nesmieme ho napichávať na vidličku, pretože by z neho vytiekla vzácna šťava. Asi po minútke potrieme mäso na panvici z každej strany prekrojeným strúčikom cesnaku. Prekladáme ho po chvíli pomocou klieští z jednej strany na druhú. Asi po minútke potrieme mäso na panvici z každej strany maslom. Potom namočíme čerstvé bylinky do výpeku a potierame nimi pečúci sa steak z každej strany. Ak chcete steak medium, teda stredne prepečený, opekajte asi 3 - 4 minútky, na prepečený steak stačí tak 4 - 5 minút. Mäso kliešťami vyberieme z panvice na tanier a necháme asi 2 minúty odpočívať. Pustí krásnu šťavu. Mäso vyberieme na dosku a pod uhlom asi 30 stupňov nakrájame na asi 1,5 - 2 - centimetrové kúsky. Ak je steak medium, vo vnútri je krásny ružový a šťavnatý. Šťava, ktorá nám zostala na tanieri, kde steak odpočíval je delikátna. Dochutíme ji asi lyžičkou balzamikového octu a pridáme k nakrájanému steaku. Podávame s lolo šalátom s francúzskou zálievkou. Je dôležité, aby ste mäso nechali postáť pri izbovej teplote aspoň hodinu a až potom hozačali pripravovať. Potom bude vo vnútri šťavnatý a jemný. Ak budete pripravovať mäso rovno vyložené z chladničky, bude steak vo vnútri ako guma.Dokonalý steak zo sviečkovice a lolo šalát s medovou zálievkou
Vytlačiť recept
Ingrediencie
Na šalát: 1 lolo šalát bianco alebo rosso, 15 ml tekutého medu, 15 ml bieleho balzamikového octu, 200 ml olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžičky nasekanej petržlenovej vňate, 1 lyžička nasekanej pažítky, 1 lyžička nasekaných bazalkových lístkov, soľ a čerstvo zomleté čierne koreniePostup
Tip Medových motúzov