fbpx
Domov Koláče a zákusky Piekla som v Teleráne 4.4.2025: Famózny linecký mrežovník s tvarohom a makom

Piekla som v Teleráne 4.4.2025: Famózny linecký mrežovník s tvarohom a makom

Autorka Jana Štrbková
Linecký tvarohový mrežovník s makom a s čučoriedkami

Výborný linecký mrežovník s tvarohom, makom a čučoriedkami bol hviezdou vysielania Telerána, chutil skutočne všetkým. Teraz si ho môžete podľa môjho receptu upiecť doma aj vy. Perfektný pre všetkých milovníkov tradičnej kombinácie mak a tvaroh. Pridala som ešte bobuľové ovocie.

Famózny linecký mrežovník s tvarohom, makom a bobuľovým ovocím som piekla 4.4.2025 v Teleráne na Markíze.

Linecký tvarohový mrežovník s makom a s čučoriedkami

Famózny linecký mrežovník s tvarohom a makom

Vytlačiť recept
Porcie: 12 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

Základný recept na linecké cesto:

150 g studeného masla, 60 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 2 žĺtky,  260 g hladkej múky, 1/2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry, 2 lyžice studenej vody

Na tvarohovú náplň:

2 bielky, 500 g hladkého tvarohu, 100 g práškového cukru, 2 žĺtky,  štipka soli , strúhaná kôra z biocitróna, 1 bal. vanilkového pudingového prášku, 50 g roztopeného masla

Na makovú náplň:

100 g mletého maku, 50 g práškového cukru, 50 g mletých piškót, 2 vajcia, 3 lyžice marhuľového džemu, trochu rumu

Na dokončenie:

100 g čučoriedok, 3 lyžice marhuľového džemu

 

Linecký mrežovník s tvarohom a makom

Postup

  1. Múku a cukor preosejeme na kuchynskú dosku, pridáme studené, na kúsky nakrájané maslo, žĺtky, citrónovú kôru. Vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.
  2. Na tvarohovú náplň vyšľaháme bielky na sneh. Tvaroh zmiešame s cukrom, žĺtkami, so soľou, s citrónovou kôrou, rozpusteným maslom, pudingovým práškom. Opatrne primiešame vyšľahný sneh.
  3. Na makovú plnku zmiešame mak s práškovým cukrom, drvenými piškótami, vajcami a džemom, môžeme pridať aj 1 lyžicu rumu.
  4. Pracovnú dosku pomúčime a dve tretiny cesta vyvaľkáme na okrúhly plát hrubý asi 3 - 4 mm. Vystelieme ním formu na tart s priemerom 22 cm, cesto zdvihneme aj na okraje. Zvyšok orežeme.
  5. Na cesto navrstvíme tvarohovú náplň a makovú náplň si preložíme do cukrárskeho vrecka, odstrihneme špičku a nanesieme na tvarohovú plnku v tvare špirály. Zarovnáme.
  6. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme plát a narežeme z neho prúžky široké asi 8 mm a poukaldáme ako mriežku na plnku. Plnku pokryjeme umytými a osušenými čučoriedkami.
  7. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 50 minút. Po upečení  mriežku aj okraje koláča potrieme rozmiešaným džemom.

    Linecký mrežovník s makom

Tip Medových motúzov

Do makovej plnky môžeme pridať lyžicu rumu alebo mandľového, citrónového či pomarančového likéru.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1