Hovädzie mäso na burgundský spôsob boeuf bourgiugnon s poriadnou dávkou červeného vína chutí neodolateľne. Tajomstvo jeho dokonalej chute spočíva v pomalom dusení, preto je to ten najlepší víkendový recept.
1 kg hovädzej nožiny, 2 PL hladkej múky, 2 PL olivového oleja, 150 g prerastenej slaniny, 2 cibule, 2 strúčiky censaku, 75 ml brandy, 750 ml červeného vína, 500 ml hovädzieho vývaru, 2 bobkové listy, 2 vetvičky tymiánu, 2 vetvičky petržlenovej vňate, 2 cm vetvička čerstvého rozmarínu, 1 PL masla, 2 jarné cibuľky, 150 g kuriatok, 150 g hlivy ustricovej, soľ, čerstvo zomleté čierne korenie Mäso nakrájame na 4 cm kocky a obalíme v zmesi múky, čierneho korenia a soli. Hrniec s hrubým dnom rozohrejeme na silnom ohni, pridáme 1 PL olivového oleja, nadrobno nakrájanú slaninu a opekáme asi 2 minúty. Pridáme hovädzie mäso a opekáme zo všetkých strán dozlatista. Pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, 1 pretlečený a jeden na polovicu prekrojený cesnak a opekáme asi 10 minút. Ak chcete dosiahnuť rovankú chuť, ako vo francúzskych reštauráciách, na prípravu používajte kvalitné burgundské víno. Hovädzie na burgundský spôsob: Boeuf bourgiugnon
Vytlačiť recept
Ingrediencie
Postup
Mäso podlejeme brandy, keď hrncom opatrne zatrasieme, brandy vzplanie. Hneď, ako plameň zhasne, prilejeme červené víno, hovädzí vývar, privedieme do varu. Pridáme bylinky, hrniec prikryjeme a mäso dusíme aspoň 2 hodiny na miernom ohni domäkka.
Na panvici rozpálime 1 PL olivového oleja, 1 PL masla a opečieme na nej rozštvrtené jarné cibuľky aj s vňaťou, pridáme nasekané huby a opražíme dozlatista. Pridáme k mäsu a dusíme ešte 20 minút. Nakoniec dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.Tip Medových motúzov