fbpx
Domov Jednoduché Kváskové maslové makovky s hrozienkami

Kváskové maslové makovky s hrozienkami

Autorka Jana Štrbková
Kváskové makovky s hrozienkami

Raňajky u starej mamy, to boli domáce maslové makovky s hrozienkami. Chutili najlepšie na desiatu či olovrant s kakaom a jej milým úsmevom. Teraz nastal ten správny čas, pripraviť si ich doma.

Kváskové makovky s hrozienkami

Kváskové maslové makovky s hrozienkami

Vytlačiť recept
Porcie: 8 kusov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

Na rozkvas: 2 lyžice ražného alebo špaldového kvásku, 100 g špaldovej hladkej múky, 100 ml vlažnej vody
Cesto: 200 g rozkvasu, 300 g špaldovej múky, 150 ml vlažného mlieka, 60 g kryštálového cukru, 40 g roztopeného masla, 1 vajíčko, štipku soli, 50 g sušených hrozienok
Na potretie: 1 vajíčko
Na posypanie: 2 lyžice maku

kváskové makovky s hrozienkami

Kváskové makovky s hrozienkami. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Pripravíme si rozkvas. Kvások v miske zmiešame s múkou a vodou, nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 6 - 10  hodín.
  2. Hrozienka premyjeme v teplej vode a necháme odkvapkať.
  3. Do malého plechového hrnčeka si dáme zohriať maslo, keď sa roztopí, odstavíme, pridáme mlieko a cukor, vajíčko a rozmiešame.
  4. Z preosiatej múky, rozkvasu a mliečnej zmesi vypracujeme hladké cesto, ak sa lepí pridáme ešte trocha múky, nakoniec zapracujeme precedené hrozienka.
  5. Necháme kysnúť dve hodiny, môžeme občas cesto preložiť.
  6. Necháme dokysnúť ešte dve hodiny.
  7. Pomúčené cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí.
  8. Každú časť rozvaľkáme a cesto natiahneme do tvaru trojuholníka. Zatočíme od širšej strany po užšiu a vytvarujeme rožtek.
  9. Rožteky poukladáme na plech vystlaný paprieom na pečenie, potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme makom.
  10. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 ˚C asi 10 minút. Dopkáme pri teplote 200 ˚C asi 15 minút.
  11. Hotové makovky necháme vychladnúť na mriežke.

Tip Medových motúzov

Kváskové makovky najlepšie chutia s maslom a kakaom.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1