fbpx
Domov Párty recepty Kysnuté bufetové rožteky

Kysnuté bufetové rožteky

Autorka Nika Lucáková
Kysnuté bufetové rožteky

Kysnuté bufetové rožteky sú klasikou u nás doma vždy v zime. Jednoznačne potešia ako skvelý základ k rôznym nátierkam, klobáskam či saláme a šunke počas fašiangových osláv. Keď je nás doma veľa, robievam ich až z celého kila múky, ale je ich dosť aj keď dáte len polovicu tohto množstva.

Kysnuté bufetové rožteky
Vytlačiť recept
Porcie: 4 plechy, 50 kúskov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 3.7/5
( 3 počet hlasov )

Ingrediencie

1 kg hladkej múky, 40 g práškového cukru, 140 g masti alebo masla, 2 balíčky sušeného droždia, asi 500 až 600 ml mlieka, 2 ČL soli, vajce s troškou mlieka na potieranie, sezam na posypanie

Postup

  1. Vo veľkej mise spojíme múku, cukor, soľ, sušené droždie, asi pol litra vlažného mlieka, masť a všetko spolu vypracujeme na hladké cesto.
  2. Pripravené cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnúť približne 45 minút alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti a potom každú časť rozvaľkáme na tenký kruh. Ten radielkom alebo nožom nakrájame najprv cez stred na polovice, potom na štvrtiny a tie ešte raz prekrojíme. Tak nám vzniknú trojuholníky, ktoré od širšej strany zvinieme do rožtekov.

Postup prípravy bufetových rožtekov

Postup prípravy bufetových rožtekov. Príprava, foodstyling, foto: Nika Lucáková

4. Rožteky poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie v dostatočných odstupoch, každý potrieme vajcom rozšľahaným s mliekom a trochou soli a posypeme ich sezamom.

5. Rožteky pečieme v rúre vyhriatej na 180 až 190 °C približne 12 minút a ak ešte nie sú dozlatista upečené, tak aj dlhšie.

Tip Medových motúzov

Rožteky sú skvelé aj posypané rascou, makom či hrubou soľou.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1