fbpx
Domov Čo na obed Ľahký a zdravý obed: Jednoduché zeleninové sushi

Ľahký a zdravý obed: Jednoduché zeleninové sushi

Autorka Jana Štrbková
zeleninové sushi recept

U nás doma zeleninové sushi milujeme všetci. Ingrediencie na jeho prípravu mám vždy po ruke. A tak môžeme mať často obyčajné zeleninové urumaki so sezamom. Ponúkam vám podrobný fotorecept, aby ste perfektnú urumaki pripravili hneď prvýkrát.

zeleninové sushi recept
Vytlačiť recept
Porcie: 30 minút Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

5 kusov morskej riasy Nori, 600 g sushi ryže, 60 ml ryžového octu, 40 g cukru, 50 g bieleho sezamu, 50 g čierneho sezamu, 1 lyžičku soli, nakladaný zázvor, sójová omáčka na sushi, wasabi pasta, čerstvá zelenina – uhorka, paprika, avokádo, biela reďkovka

zeleninové sushi ingrediencie

Foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Sushi ryžu dáme do sitka a dobre prepláchneme studenou vodou, kým je voda takmer číra. Presypeme do hrnca, zalejeme studenou vodou tak, aby voda presahovala asi centimeter nad úroveň ryže. Keď sa ryža začne variť, znížime oheň na minimum a varíme, kým voda nie je odparená.
  2. Uvarenú ryžu odstavíme, odokryjeme pokrievku a premiešame.
  3. Pripravíme si nálev na sushi ryžu. Ocot, cukor a soľ miešame, až kým sa všetko nerozpustí.
  4. Ryžu premiestnime do sklenenej misy a pomaly primiešavame octový nálev. Ryžu necháme vychladnúť.
  5. Bambusovú podložku obalíme v potravinovej fólii.
  6. Zeleninu si očistíme a nakrájame na silné prúžky.

fotorecept na prípravu sushi

Foto: Jana Štrbková

7. Na bambusovú podložku si položíme riasu drsnou stranou smerom nahor. Budeme vytvárať maki.
8. Navlhčíme si ľavú ruku a začneme na riasu vrstviť ryžu. Pravou rukou riasu pridržiavame. Ryžu vrstvíme na riasu, na konci necháme bez ryže asi dva centimetre riasy, aby rolka dobre držala pohromade.

zeleninové sushi fotorecept

Foto: Jana Štrbková

9. Na pásiky nakrájanú zeleninu naukladáme doprostred riasy na ryžu. Dávajme maximálne dva – tri druhy zeleniny nakrájanej na pásiky, dávajme vedľa seba dva, maximálne tri pásiky, aby rolka nebola priveľmi hrubá.
10. Ryžovým octom navlhčíme koniec riasy, aby sa dobre prilepila.
11. Pomocou podložky vytvoríme pevnú rolku.

zeleninové sushi fotorecept

Foto: Jana Štrbková

12. Maki krájame ostrým nožom na šesť kúskov.
13. Pripravíme si urumaki. Zmiešame čierny aj biely sezam
14. Na potravinovú fóliu približne vo veľkosti riasy si položíme riasu drsnou stranou nahor a pridáme ryžu podľa postupu v bode 8.
15. Vedľa si rozprestrieme bambusovú podložku obalenú v potravinovej fólii a vysypeme na ňu zmes bieleho a čierneho sezamu. Na sezam premiestnime riasu ryžou na nadol a doprostred riasy umiestnime pásiky zeleniny. Okraj navlhčíme ryžovým octom a zrolujeme do pevnej rolky.

zeleninové sushi fotorecept

Foto: Jana Štrbková

16. Urumaki krájame na 8 kúskov.
17. Nakrájané sushi umiestnime na drevenú podložku. Podávame s nakladaným zázvorom, wasabi pastou a sójovou omáčkou určenou na sushi. Sushi sa zvyčajne je jedálnymi paličkami.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1