fbpx
Domov Veľká noc Medová torta s karamelovou plnkou a s fialkami

Medová torta s karamelovou plnkou a s fialkami

Autorka Jana Štrbková
Medová torta s karamelovou plnkou a s fialkami

Marcové slniečko vytiahlo zo zeme nádherné fialky a tak nimi dozdobme špeciálnu sladkosť. Je to medová torta s karamelovou plnkou a s fialkami. Je dokonalá, úžasná, veď vyskúšajte. Je hviezdou mojej úspešnej knihy Moja medová kuchárka, ktorú kúpite v mojom e-shope. Piekla som ju aj 28.3.2023 pred kamerami v Teleráne a mala veľký úspech.

Medová torta s karamelovou plnkou a s fialkami

Medová torta s karamelovou plnkou a s fialkami

Vytlačiť recept
Porcie: 12 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

Potrebujeme na 1 tortovú formu s priemerom 18 cm:
Na cesto:

4 vajíčka, 1 lyžičku sódy bikarbony, 250 g medu, 150 g hladkej múky
Na plnku:
400 g trstinového cukru, 250 ml vody, 250 ml šľahačkovej smotany, 500 g masla, dreň z jedného vanilkového struku

Medová torta s karamelovou plnkou a s fialkami

Medová torta s karamelovou plnkou a s fialkami. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Pripravíme si cesto. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s medom na svetlú krémovú zmes.
  2. Múku preosejeme a premiešame so sódou bikarbónou.
  3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do žĺtkovej masy po častiach pridávame vyšľahaný sneh a preosiatu múku. Zľahka premiešavame metličkou na sneh. Cestom naplníme maslom vymastenú tortovú formu a pečieme v rúre vyhriatej na 180 ˚C asi 25 - 30 minút. Šlajdľou skontrolujeme, či sa cesto v strede torty nelepí. 
  4. Na plnku si vyrobíme karamel. Vodu a cukor dáme do hrnca na veľký oheň a miešame, kým sa cukor vo vode nerozpustí. Plameň stíšime asi na minútu na minimum a miešame ďalej. Privedieme do varu a varíme asi 10  minút bez miešania. Keď cukor zmení farbu na zlatistohnedú, odstavíme z ohňa. Pomaly pridávame teplú smotanu, miešame a vrátime hrniec na pol minúty na mierny oheň, aby sa zložky dobre spojili, nakoniec pridáme dreň z vanilkového struku. Necháme vychladnúť.
  5. Maslo nakrájame na kocky a dáme do šľahača, šľaháme asi 8 minút. Pridáme vychladnutý karamel a šľaháme ďalších 8 minút. 
  6. Korpus prekrojíme na tri alebo štyri časti (podľa priemeru formy), každú časť natrieme plnkou a štvrtinu si necháme aj na ozdobenie bokov a vrchu torty. Na nanášanie krému používame špachtľu.
  7. Tortu dáme schladiť na 2 - 3 hodiny do chladničky a dozdobíme fialkami.

Tip Medových motúzov

Vedeli ste, že fialky sú jedlé? Tak túto voňavú prírodnú ozdobu môžete hneď aj zjesť.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1