fbpx
Domov Koláče a zákusky Milujem krém alebo tartaletky s lahodnou vanilkovou plnkou

Milujem krém alebo tartaletky s lahodnou vanilkovou plnkou

Autorka Jana Štrbková
tartaletky s jahodami a vanilkovým krémom

Krém rozplývajúci sa na jazyku bol pre mňa vždy merítkom kvality koláčika. Sucháre, ako som volala všetky tie sypké, drobné sladkosti a keksíky bývali len z núdze cnosť. Až kým ma vynikajúca trnavská cukrárka nenaučila piecť tartaletky. Naplnila som ich vanilkovým krémom.

Základ je síce „suchár“, ale naplnila som ho svojím vlastným žĺtkovým krémom s pravou vanilkou. Dozdobila jahodami a mätou, ktorá mi rastie v záhrade a darí sa jej :-). Tartaletky som naukladala pekne na stôl a vždy, keď som sa otočila, nejaký kúsok zmizol. Našťastie prišla kamoška a „pomohla“ nám s ďalšími pár kúskami. Aspoň ma už večer nepokúšala chladnička a v duši ma hrial úžasný pocit, že mám v talóne ďalší neodolateľný koláčik.
Jana Štrbková

tartaletky s jahodami a vanilkovým krémom

Milujem krém alebo tartaletky s lahodnou vanilkovou plnkou

Vytlačiť recept
Porcie: 12 kúskov Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

225 g hladkej špaldovej múky, 100 g mletých mandlí, 75 g medu, 175 g studeného masla nakrájaného na malé kocky, 1 veľké žĺtko (alebo 2 malé žĺtky)
Na plnku: 500 ml plnotučného mlieka, štipka mletej vanilky, 6 žĺtkov, 100 g jemného krupicového cukru, 4 kopcovité lyžice vanilkového pudingu, 50 g masla

tartaletky s vanilkovým krémom

Tartaletky s vanilkovým krémom. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Z múky, masla a cukru vypracujeme „drobeničku“. Pridáme žĺtok a miešame, kým sa zmes nespojí do cesta. Zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme aspoň na pol hodiny do chladničky.
  2. Rúru predhrejeme na 180 °C. Košíčky na pečenie vymastíme maslom.
  3. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, plátmi cesta naplníme formičky, prečnievajúce okraje odrežeme. Dno prepichneme párkrát vidličkou. Pečieme asi 20 minút. Vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
  4. Pripravíme si plnku. Do misy nalejeme studenú vodu. Vo vodnom kúpeli uvaríme mlieko s vanilkou, odstavíme. Vyšľaháme žĺtka s cukrom a na záver pridáme pudingový prášok. Za stále ho miešania prilejeme k žĺtkovej zmesi pol hrnčeka teplého mlieka. Prenesieme do hrnca s mliekom, vo vodnom kúpeli privedieme do varu a miešame do zhustnutia.
  5. Zmes precedíme cez sito do misy a vložíme do misy so studenou vodou, postupne zašľahávame maslo. Zakryjeme potravinárskou fóliou tak, aby úplne priľnula na plnku a nevznikla kožka.
  6. Každý košíček naplníme krémom a prekrojenými jahodami.
  7. Posypeme práškovým cukrom a ozdobíme zelenými lístkami mäty.

Tip Medových motúzov

Namiesto jahôd môžeme použiť aj iné bobuľové ovocie.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1