fbpx
Domov Koláče a zákusky Najobľúbenejší koláč: Jahodová bublanina

Najobľúbenejší koláč: Jahodová bublanina

Autorka Jana Štrbková
jahodová bublanina recept

Bublanina je veľmi jednoduchý koláčik, ktorý sa mení vždy podľa toho, aké ovocie do nej pridávame. Toto je klasická maslová mramorová bublanina s jahodami a kakaom. Počas jahodovej sezóny ju robievam takmer každý deň.

jahodová bublanina recept
Vytlačiť recept
Porcie: 1 plech Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 2 počet hlasov )

Ingrediencie

250 g masla, 200 g práškového cukru, 6 vajíčok, 200 g hladkej múky, 1 balenie citrónovej kôry, 2 lyžičky kakaa holandského typu, 1 lyžica vanilkovej pasty (alebo 1 vanilkový cukor), 250 g čerstvých jahôd

jahodová bublanina recept

Jahodová bublanina. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 180 ˚C.
  2. Jahody umyjeme pod tečúcou vodou, odstopkujeme a necháme v sitku vyschnúť.
  3. Žĺtka oddelíme od bielkov. Z bielkov spolu so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh.
  4. Maslo nakrájame na menšie kúsky a spolu s cukrom a vanilkovou pastou vyšľaháme dopenista. Postupne pridávame žĺtky a nakoniec aj múku. Do cesta zľahka zapracujeme vyšľahaný sneh.
  5. Dve tretiny cesta vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do jednej tretiny primiešame metličkou kakao a vylejeme na vrch. Aby sme dosiahli pekný mramorový vzhľad, vidličkou kakaové cesto veľkými vlanovkami prepojíme s vanilkovým cestom.
  6. Na cesto poukladáme rozštvrtené jahody.
  7. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 ˚C asi 40 – 45 minút.

jahodová bublanina recept

Jahodová bublanina. Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Tip Medových motúzov

Jahody najskôr dôkladne umyte pod tečúcou vodou, až potom odstopkujte, budú tak chutnejšie. Ak totiž umyjete odstopkované jahody, zbytočne sa napijú vodou a stratia zo svojej vynikajúcej chute.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1