fbpx
Domov Koláče a zákusky Nedeľný dezert: Jahodová torta so šľahačkou

Nedeľný dezert: Jahodová torta so šľahačkou

Autorka Jana Štrbková
jahodová torta so šľahačkou recept

Toto je dokonalá kombinácia jemného piškótového cesta a nadýchaného tvarohového krému. Dobrotu som ešte dochutila domácim jahodovým džemom, vanilkou, jahodami a bobuľovým ovocím.

jahodová torta so šľahačkou recept

Nedeľný dezert: Jahodová torta so šľahačkou

Vytlačiť recept
Porcie: 1 torta Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

Na cesto: 8 vajíčok, 220 g práškového cukru, štipku soli, 50 g polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva
Na plnku: 600 g hladkého tvarohu, 200 ml 33% smotany na šľahanie, 1 balenie želatíny v prášku, 2 balenia vanilkového cukru
Na potretie korpusu: 150 g domáceho jahodového džemu
Na dozdobenie: 200 g jahôd, 200 g bobuľového ovocia

jahodová torta so šľahačkou recept

Jahodová torta. Príprava receptu, foto: Jana Štrbková

Postup

  1. Pripravíme si piškótové cesto. 6 vajíčok oddelíme na žĺtky a bielky. Bielky šľaháme spolu so štipkou soli na stredných otáčkach do polotuha, asi 3 minúty. Pridávame po lyžiciach 180 g preosiateho práškového cukru. Vytvorí sa hustá bielková pena. Vyšľahaná je dokonale vtedy, keď nabratá hmota na lyžičke drží pevne špičku.
  2. Celé vajíčko, žĺtky a 50 g práškového cukru šľaháme do bledej, nadýchanej peny. Múku dôkladne premiešame s práškom do pečiva a zľahka primiešame do žĺtkovej hmoty. Nakoniec do žĺtkovej hmoty jemne ručne metličkou primiešame aj bielkovú hmotu.
  3. Dve formy na pečenie s priemerom 20 - 22 cm vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom. Do každej formy vylejeme rovnomerne polovicu cesta. Pečieme v rúre vhriatej na 180 ˚C asi 20 minút.
  4. Pripravíme si plnku. Jemné, hladké tvarohy zľahka vymiešame. V ďalšej miske dotuha vyšľaháme šľahačku spolu s vanilkovými cukrami.
  5. Šľahačku zľahka primiešame do tvarohu. Podľa návodu na obale si prirpavíme želatínu a vychladnutú ju dôkladne primiešame do tvarohového krému.
  6. Krém premiestnime do 2 zdobiacich vreciek s ozdobnou špičkou a necháme stuhnúť v chladničke. Upečené korpusy vyberieme z foriem, otočíme a jemne z nich odstránime papier na pečenie. Necháme vychladnúť.
  7. Bobuľové ovocie umyjeme, necháme poriadne odkvapkať. Polovicu jahôd nakrájame na plátky. Vychladnutý korpus umiestnime na tortový stojan. Potrieme hrubou vrstvou jahodového džemu.
  8. Zdobiacim vreckom nanesieme na korpus tvarohový krém. Nanášam vedľa seba rovnomerné kopčeky. Začíname okolo celého vonkajšieho okraja korpusu a postupujeme smerom dovnútra. Dozdobíme 100 g čučoriedok alebo malín. Prikryjeme druhým korpusom. Dozdobíme ho kopčekami, ktoré tvarujeme zdobiacim vreckom.
  9. Nakoniec dozdobíme krémom aj boky. Na plátky nakrájané jahody prilepíme na boky torty. Do stredu torty naaranžujeme bobuľové ovocie. Môžeme hneď podávať. 

Tip Medových motúzov

Aby sa šľahačka dobre vyšľahala, pripravujte ju studenú, priamo z chladničky.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1