Výborná čokoládová torta s jahodami od nášho Filipka pre oslávenca Martina. Je plná poctivej čokolády, jahodové coulis sa na nej leskne ako zrkadlo a chutí vynikajúco. Krém pripravil náš malý šéfcukrár z poriadnej dávky čokolády, prírodného syra typu žervé a šľahačky. Recept je vhodný aj pre úplných začiatočníkov.
Na korpus: 4 vajíčka, 150 g práškového cukru,1 vanilínový cukor, 150 g hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 1 lyžička citrónovej kôry, 4 lyžice vlažnej vody, 2 lyžice roztopeného masla, 1 lyžica kakaa Na plnku: 300 g syra typu žervé, 250 ml smotany na šľahanie, 200 g čokolády na varenie Na jahodové coulis: 350 g mrazených alebo čerstvých jahôd, 4 lyžice hnedého cukru. 1 lyžica zemiakového škrobu, 250 ml jahodovej marmelády Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom dopenista. Postupne prilievame 4 lyžice vody a 2 lyžice roztopeného a vychladeného masla. Pridáme vanilínový cukor a citrónovú kôru. Múku zmiešame s práškom do pečiva. Prisypeme múku a preosiate kakao. Potom postupne, po tretinách primiešame sneh. Cesto na korpus vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a vymastenej maslom. Povrch zarovnáme. Pečieme pri teplote 180 ˚C asi 30 – 40 minút. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Pripravíme si jahodové coulis. Mrazené alebo čerstvé jahody v hrnci spolu s cukrom privedieme do varu. Dohladka ich rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko do hrnca. škrob zmiešame dohladka s asi 4 lyžicami vody. Jahodové pyré povaríme spolu so škrobom do zhustnutia. Necháme vychladnúť. Pripravíme si čokoládovú plnku. Čokoládu pomaly roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme trochu vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme dotuha, pridáme syr typu žervé a vymiešame dohladka. Do misky si odlejeme čokoládu a primiešame krém, postupne do misky vylejeme všetku čokoládu, premiešame so smotanovým krémom a vylejeme do zvyšného smotanového krému. Jemne spojíme metličkou. Korpus prerežeme na polovicu. Na prvý natrieme jahodový džem. Naň opatrne, pomocou zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou nanesieme asi 3/4 plnky. Začíname po obvode a pokračujeme v tvare špirály až doprostred. Plnku uhladíme špachtľou. Na druhý korpus najskôr natrieme tenkú vrstvu čokoládového krému. Po obvode tesne vedľa seba pomocou vrecka s ozdobnou špičkou nanášame kopčeky plnky. Doprostred vylejeme jahodové coulis. Keď coulis trochu stuhne, priložíme druhý korpus. Tortu dáme vychladiť aspoň na dve hodiny do chladničky. Podávame vychladené, na tanierik môžeme pridať ešte kopček šľahačky. Neodolateľne chutná: Čokoládová torta s jahodami
Vytlačiť recept
Ingrediencie
Postup
Tip Medových motúzov