Vianočné pečenie, to je aj skúšanie nových sladkostí. A začala som receptom linecké koláčiky s bielym jogurtom. Je zaujímavý aj tým, že sa doňho nepridávajú žiadne vajíčka. Koláčiky sú krehké, rozplývajú sa na jazyku, chutia výborne.
500 g hladkej pšeničnej alebo špaldovej múky, 250 g masla, 100 g bieleho jogurtu (ja som použila ovčí), 2 balíčky vanilkového cukru, 3 lyžice trstinového cukru (alebo práškového bieleho cukru), kyslastý lekvár na zlepovanie koláčikov, práškový cukor na posypanie Zmäknuté maslo dobre vymiešame s vanilkovým aj trstinovým (práškovým cukrom), pridáme aj biely jogurt a keď sa všetko prepojí, prisypeme preosiatu múku. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky aspoň na pol hodinku. Vychladené cesto rozvaľkáme natenko a vykrajujeme z neho obľúbené vianočné tvary, poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 160 °C pečieme asi 12 minút a podľa potreby aj dlhšie či kratšie. Od rúry sa pri pečení týchto koláčikov určite netreba vzďaľovať! Upečené koláčiky necháme vychladnúť najlepšie na mriežke a potom ich zlepujeme obľúbeným kyslastým lekvárom. Ja som použila čerstvý hroznový lekvár, pripravený z práve obratého hrozna (ktoré bolo mimoriadne kyslé), dvoch jabĺčok a so škoricového cukru. Všetko som najprv spolu rozvarila, potom prepasírovala a vyvarila na potrebnú lekvárovú hustotu. Na záver posypeme koláčiky práškovým cukrom a schováme do vianočnej dózy. Alebo schrúmeme hneď ku kávičke. Namiesto lekváru môžeme koláčiky namáčať v roztopenej bielej alebo tmavej čokoláde a dozdobiť cukrovými ozdobami. Novinka: Linecké koláčiky s bielym jogurtom
Vytlačiť recept
Ingrediencie
Postup
Tip Medových motúzov