fbpx
Domov Koláče a zákusky Ešte lepšia ako z cukrárne: Kubánska torta

Ešte lepšia ako z cukrárne: Kubánska torta

Autorka Jana Štrbková
kubánska torta recept

Kubánska torta či kuba rezy boli hitom cukrární. Ako dieťa som túto čokoládovú slasť milovala. A tak som úžasný dezert s banánmi a parížskou šľahačkou doma včera upiekla. Aj teraz, keď vám o ňom píšem ešte maškrtím posledný kúsok, ktorý som si tajne odložila. Korpus som natrela domácim višňovým džemom. No rozprávka.

kubánska torta recept

Ešte lepšia ako z cukrárne: Kubánska torta

Vytlačiť recept
Porcie: 1 tortová forma Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 3.4/5
( 16 počet hlasov )

Ingrediencie

Potrebujeme na 1 formu 20 – 22 cm:

Na parížsku šľahačku, robíme ju deň vopred: 500 ml aspoň 33 % šľahačkovej smotany, 50 g kakaa, 1 vanilkový cukor, 30 g hnedého kryštálového cukru

Na korpus: 4 vajíčka, štipka soli, 130 g práškového cukru, 1 lyžica vody, 170 g polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 30 g kakaa, 1 lyžica oleja

Na plnku: 4 banány, 150 g višňového džemu

Na dozdobenie: čokoládové hoblinky z horkej čokolády

Postup

  1. Deň vopred si pripravíme parížsku šľahačku. Do menšieho hrnca vylejeme smotanu, pridáme preosiate kakao, oba cukre a pomaly za stáleho miešania metličkou zahrievame až do bodu varu. Potom odstavíme z ohňa, necháme vychladnúť a prikryjeme potravinovou fóliou. Odložíme aspoň na 12 hodín do chladničky.
  2. Rúru vyhrejeme na 170 ˚C. Tortovú formu s priemerom 20 – 22 cm po bokoch dôkladne vymastíme maslom a dno vystelieme papierom na pečenie.
  3. Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky šľaháme s práškovým cukrom do nadýchanej bielej peny.
  4. Z bielkov y štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
  5. Sypké ingrediencie, preosiatu múku, prášok do pečiva, preosiate kakao dôkladne premiešame.
  6. Do žĺtkovej zmesi pridáme lyžičku vody. A postupne po lyžiciach primiešavame sypkú zmes. Keď je hustá, striedame dve lyžice snehu a dve lyžice sypkej zmesi. Dôkladne premiešame. Nakoniec ešte pridáme olej a dôkladne premiešame.
  7. Vylejeme do tortovej formy, rovnomerne rozotrieme až ku okrajom, pretože cesto je hustejšie.
  8. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 – 45 minút. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.
  9. Studenú parížsku šľahačku dotuha vyšľaháme.
  10. Korpus umiestnime na tortový stojan, obopneme ešte tortovou obručou. Potrieme asi 5 lyžicami višňového džemu.
  11. Banány rozrežeme pozdĺžne na polovicu a ukladáme na vrstvu džemu. Začíname po obvode torty v tvare kruhu tak, aby sa banány dotýkali formy a postupujeme smerom dovnútra až kým nepokryjeme celú plochu torty. Potom tortovú formu odopneme.
  12. Zdobiace vrecko s ozdobnou špičkou naplníme dotuha vyšľahanou parížskou šľahačkou a dozdobíme pomocou ozdobného vrecka. Vytvárame asi centimetrové hviezdičky. Začíname po obvode torty a zdobíme smerom dovnútra. Hviezdičky šľahačky na seba potom vrstvíme tak, že tvoríme vždy menšie a menšie kruhy. Výsledkom je veľmi pekné zdobenie do tvaru kužeľa.
  13. Z tabuľky čokolády pomocou škrabky vytvoríme hoblinky a dozdobíme nimi tortu. Dáme ešte stuhnúť na hodinku do chladničky a podávame studenú.

Tip Medových motúzov

Podávame s kopčekom višňového džemu.

Ešte si prečítajte

2 komentáre

Marika 4. februára 2023 - 16:27

Dobrý deň prečo je na priloženej fotografii náplň biela keď uvádzate parížsky krém, ktorý je čokoládový .???

Odpoveď
Jana Štrbková 5. februára 2023 - 20:29

Dobrá deň Marika, na priloženej fotografii je torta plnená parížskym krémom a tá náplň, ktorá sa vám zdá biela sú banány. Jana

Odpoveď

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1