fbpx
Domov Tipy a triky Pán Marcipán – kráľ vianočných cukroviniek

Pán Marcipán – kráľ vianočných cukroviniek

Autorka Nika Lucáková

Marcipán je kráľ vianočných cukroviniek. Táto sladká mandľová hmota sa ani zďaleka nehodí len na modelovanie figúrok na torty. Využite ju pri pečení do keksíkov aj do kysnutého cesta. Bude to delikatesa!

Čím menej cukru, tým vyššia kvalita

Marcipán je predovšetkým plný mletých sladkých mandlí a k nim sa pridáva cukor. Podľa toho, koľko cukru sa v mase nachádza sa rozlišuje aj kvalita marcipánu. Základná marcipánová hmota pozostáva z dvoch dielov mandlí a jedného dielu cukru.

Povolený obsah cukru je najviac 35 % a množstvo mandľového oleja v hmote by malo byť okolo 28%. Najkvalitnejší marcipán, takzvaný 100 % pozostáva len z tejto marcipánovej hmoty. Potom nasleduje marcipán z Lübecku (Lübecker Marzipan), ktorý má 90 % marcipánovej hmoty a 10 % cukru a potom ešte takzvaný „Edelmarzipan“, kde je obsah cukru 30 %.

Kvalitný mercipán obsahuje menej cukru a chutí božsky.

Lacnejší je sladší

V našich obchodoch natrafíme na viacero produktov, ktoré sú označené ako marcipán. Ale obsah cukru v nich sa občas pohybuje aj okolo 50 %. Je teda výrazne sladší a menej chutí po mandliach, ale zato je určite finančne menej náročný.

Chuť a farba

Kvalitu marcipánu si všimneme samozrejme na chuti (výrazne mandľová a menej sladká)  ale tiež na farbe. Čím svetlejšia a belšia je hmota, tým viac cukru obsahuje a naopak, čím je marcipán žltší, tým je kvalitnejší a menej sladký.

  • Vedeli ste, že už za čias baroka sa pripravoval marcipán aj z pistácií? To je delikatesa!
  • Vedeli ste, že v Mexiku pripravujú marcipán aj z tekvicových jadierok?

Persipán, bratranec marcipánu

Je to hmota chuťovo podobná marcipánu ale pripravuje sa z mletých marhuľových alebo broskyňových jadierok a cukru. Toho je v tejto hmote aj okolo 60 % a pripravujú sa z nej predovšetkým nepečené cukrovinky.

Skúste si vyrobiť domáci

Treba na to pomlieť 250 g sladkých mandlí a 12 g horkých mandlí (pozor, určite nie viac, ich zvýšená konzumácia môže byť nebezpečná!) a zmiešať ich s 250 g práškového cukru, so štipkou ostrúhanej citrónovej kôry a pár kvapkami ružovej vody. Hmotu dôkladne prepracujeme dohladka a dáme na 12 hodín do chladu. Potom už môžeme ľubovoľne spracovať.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1