fbpx
Domov Zdravé a fit Perfektný cuketový koláč s čokoládou

Perfektný cuketový koláč s čokoládou

Autorka Nika Lucáková
cuketový koláč s čokoládou recept

Asi by som si nikdy nepomyslela, že bude zo mňa fanúšik sladkých koláčov so zeleninou. Ale musím sa priznať, že fakt som. Úplný! Samozrejme sa podľa môjho názoru tieto nezaobídu bez čokolády a kakaa. Ale s použitím kvalitnej horkej čokolády a 100 % kakaa je to nenormálne dobré. Tu je môj perfektný cuketový koláč s čokoládou.

A komu neprezradím, že v tomto koláčiku nejaká zelenina je, tak to prosto ani náhodou nezistí. Mojím favoritom doteraz bol cviklový. Ale teraz už pribudol aj ďalší adept a čuduj sa svete je plný strúhanej cukety. Vznikol trochu ako z núdze cnosť, lebo neviem, či aj u vás je to tak, ale mne koncom leta, všetci ponúkajú prebytky ovocia a zeleniny zo záhrad. A veeeľmi často je to práve obria cuketa. Má takú hrubú šupku a toľko jadier, že sa na moje obľúbené cuketové špagety nedá použiť. Ale nastrúhaná do koláča? To už hej. Môj koláčik som vymiešala celkom bez múky, ale bez orieškov a vajíčok by sa nezaobišiel. A ako inak, bez už spomínanej čokošky. Koláč pripomína brownie, najlepšie chutí vychladený z chladničky a komu sa žiada ešte nejaké blaho navyše, nech si k nemu vyšľahá 40 % smotanu na šľahačku.
Veronika Lucáková

cuketový koláč s čokoládou recept

Perfektný cuketový koláč s čokoládou

Vytlačiť recept
Porcie: 1 plech 30x40 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

300 až 350 g najemno nastrúhanej cukety, 250 g arašidového masla, 2 lyžice medu, 50 g nasekanej horkej čokolády, 60 g 100% kakaa, 3 vajíčka, asi 1/2  lyžičky sódy bikarbóny, 2 banány, 1 lyžičku vanilkovej esencie alebo dreň z vanilkového struku

Postup

  1. Vo výkonnom mixéri rozmixujeme arašidové maslo, banány, med, kakao, vajíčka, sódu a vanilkovú esenciu.
  2. Do zmesi už len vareškou zamiešame nastrúhanú cuketu a nasekanú čokoládu.
  3. Pripravené cesto vylejeme do hlbokého menšieho plechu (30 x 40 cm) vystlaného papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C sa upečie približne za 35 minút.
  4. Po upečení odporúčam vybrať aj s papierom z plechu a nechať vychladnúť na mriežke, aby sa zospodu nespotil.
  5. Ja som ho dala potom ešte vychladiť aj do chladničky, ale určite sa dá jesť aj vlažný.

Tip Medových motúzov

Podávame s kopčekom šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1