fbpx
Domov Zaváranie Pravá talianska paradajková omáčka sugo

Pravá talianska paradajková omáčka sugo

Autorka Jana Štrbková
talianska paradajková omáčka sugo

Varím každý deň, raňajky, desiaty, obedy olovranty a večere. No a preto mám zásobu veľmi rýchlych a zdravých receptov.  Mojou vychytávkou je talianska paradajková omáčka sugo, ktorú si robím do zásoby. Za pár minút je z nej skvelý obed. Stačí vybrať zaváraninový pohár a variť.

Preto som z paradajok, hneď z trojitej dávky varila celé popoludnie sugo – domácu taliansku paradajkovú omáčku, ktorá tvorí základ všelijakých výborných talianskych jedál. Dáva sa na pizzu, pridáva sa do omáčok na cestoviny, a táto moja je aj základom pre moju obľúbenú bolognskú omáčku… 

Jana Štrbková
Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Verzií na prípravu sugo je v taliansku podľa mňa toľko, koľko gazdiniek si ju doma chystá 🙂 Moje sugo je voňavé od čerstvých byliniek a veľmi chutnné nielen vďaka pridanej cibuli, cesnaku, ale najmä stonkovému zeleru. Jednoducho túto superzdravú zeleninu z-b-o-ž-ň-u-j-e-m. No a samozrejme, mala som na prípravu deduškove prvotriedne sladké a delikátne paradajky. Použila som tie obrovské, mäsité a bola to výborná voľba, pretože som sa nenadrela so šúpaním, sú mega a majú tenučkú šupku a chutia, chutia ako sladkosť. 🙂 No a ešte som pri státí pri hrnci a varení suga aj vymýšľala, čo všetko sa z neho bude dať ukuchtiť. Samozrejme, to, čo sa mi podarí aj zrealizovať, budete vidieť aj na mojom blogu. Chutný deň 🙂

talianska paradajková omáčka sugo

Pravá talianska paradajková omáčku sugo

Vytlačiť recept
Porcie: 8 x 750 ml Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 3.0/5
( 30 počet hlasov )

Ingrediencie

Na 8 x 750 ml poháre:

8 veľkých pohárov, 3,2 kg paradajok , 6 čerstvých bobkových listov , 12 vetvičiek tymiánu, 10 vetvičiek oregana, 5 vetvičiek rozmarínu, 200 g stonkového zeleru, 100 ml olivového oleja, 500 g cibule nakrájanej na kocky, 5 strúčikov cesnaku pretlačených, 2 lyžice hnedého cukru, soľ, čierne korenie, 4 – 5 lyžíc octu balsamico

Postup

  1. Zelené časti som z paradajok odrezala špičkou noža, po pár kusoch som prelievala paradajky vriacou vodou, odstránila som šupky a nakrájala ich na kocky.
  2. Bobkový list som niekoľkokrát prerezala. Tymián, oregano rozmarín a bobkový list zviazala kuchynskou niťou a urobila zväzok (bouquet garni). Stonkový zeler očistila a nakrájala na polcentimetrové kúsky.
  3. Olivový olej som rozohriala vo veľkom hrnci. Nadrobno nakrájanú cibuľu a zeler orestovala na miernom ohni dozlatista. Pridala pretlačené strúčiky cesnaku, posypala cukrom a rozopila ho. Pridala paradajky, 2 lyžice soli, čierne korenie a bylinky, varila na miernom ohni 45 minút.
  4. Bylinky som vybrala. Sugo dochutila octom a aj trochu prisolila.
  5. Horúce sugo som naplnila do 8 pohárov s objemom 750 ml, dôkladne zaviečkovala, prevrátila dolu viečkom na mriežku a nechala úplne vychladnúť. 
  6. Udržiavam v chladnom a tmavom mieste, omáčka sa má spotrebovať do 6 mesiacov, u nás vždy zmizne skôr.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1